KORONA UDARA PETRO-DIVOVE: Najveće naftne kompanije za 9 meseci izgubile 90 milijardi dolara

Tanjug

16. 08. 2020. u 11:26

КОРОНА УДАРА ПЕТРО-ДИВОВЕ: Највеће нафтне компаније за 9 месеци изгубиле 90 милијарди долара

Foto EPA

NAJVEĆE svetske naftne kompanije izgubile su gotovo 90 milijardi dolara u proteklih devet meseci, na šta je uticala teška ekonomska situacija uzrokovana pandemijom korona virusa.

U poslednja tri tromesečja sedam najvećih naftnih kompanija smanjilo je svoje prognoze budućih cena nafte, pokrenuvši talas smanjenja vrednosti svojih naftnih i plinskih derivata u ukupnom iznosu od 87 milijardi dolara, prenosi See biz.

Analiza Karbon Trakera pokazuje da su samo u poslednja tri meseca naftne kompanije, uključujući Rojal Dač Šel, BP, Total, Ševron, Repsol, Eni i Ekvinor, saopštile da je došlo do smanjenja vrednosti imovine u iznosu od 55 milijardi dolara, prenosi Gardijan.

Pad vrednosti nafte beleži se od kraja prošle godine, a ovaj pad dodatno je ubrzala pandemija korona virusa. Kolaps naftnog tržišta zabeležen je u aprilu, kada je nafta skliznula na samo 0 dolara za barel.

I prošle sedmice je došlo do istorijske promene na listi najvrednijih svjetskih kompanija, što se svakako odrazilo na naftne kompanije. Naime, američki tehnološki gigant Epl potisnuo je sa prvog mesta saudijskog naftnog diva Aramka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)