RUSKI NOVINAR O SITUACIJI U MINSKU: Među demonstrantima veliki broj provokatora, atmosfera napeta

Novosti online

13. 08. 2020. u 21:33

MEĐU DEMONSTRANTIMA u Minsku aktivni su i provokatori koji namerno pokušavaju da izazovu sukob između policije i demonstranata, rekao je ruski novinar Semjon Pegov za belorusku televiziju ONT.

РУСКИ НОВИНАР О СИТУАЦИЈИ У МИНСКУ: Међу демонстрантима велики број провокатора, атмосфера напета

Foto: EPA

- Nalazio sam se između specijalnih snaga i demonstranata. Udaljenost između njih je bila oko 50 metara. Snimao sam "Go pro" kamerom kako bih prikazao obe strane i objektivno preneo šta se dešava - ispričao je Pegov.

Međutim, onda je video kako iz grupe demonstranata istrčavaju određene osobe koje nazivaju provokatori.

- Iz mase povremeno istrčavaju ljudi i prilaze blizu specijalnim jedinicama, licem u lice, uzvikujući nešto uvredljivo. Priđe, kaže nešto uvredljivo i pobegne u gomilu - objašnjava novinar situaciju u Minsku.

Krajem prošle sedmice, dok je izveštavao sa protesta, Pegov je povređen, a kasnije ga je uhapsila beloruska policija.

- Trenutak kad sam izgubio svest – ne znam s koje strane je to došlo. Udarilo me je po potiljku. Ne mogu reći da li su to uradili demonstranti ili specijalne snage - kaže ruski novinar, koji je kasnije pušten na slobodu.

Podsetimo, nakon predsedničkih izbora u Belorusiji je više novinara bilo privedeno. Nekim novinarima je, nakon puštanja iz pritvora, zabranjen ulazak u Belorusiju na pet godina.

U Belorusiji su 9. avgusta održani predsednički izbori. Prema podacima CIK-a za aktuelnog predsednika države Aleksandra Lukašenka u Minsku je glasalo 64,49 odsto birača.

U zemlji od nedelje traju protesti građana nezadovoljnih organizacijom i rezultatima izbora. Jedna osoba je poginula, a mnogi su zbog povreda hospitalizovani.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN BEZ PAPIRA: Prilika da se ukaže na važnost očuvanja šuma