RUSKA VAKCINA STIŽE U ŠPANIJU: Evropa se okreće Putinovom rešenju u borbi protiv virusa korona

Novosti online

13. 08. 2020. u 16:40

РУСКА ВАКЦИНА СТИЖЕ У ШПАНИЈУ: Европа се окреће Путиновом решењу у борби против вируса корона

Foto AP

PRVA vakcina na svetu protiv virusa korona Sputnjik V, kao i drugi ruski preparati za borbu protiv pandemije, biće dostupni u Španiji.

Španska poslovna grupa „Iberatlantik Global Korporejšn“, koja ima veliko iskustvo u promovisanju ruskih proizvoda na tržištima latinoameričkih zemalja, pristala je da bude distributer domaćih lekova za borbu protiv kovida 19, kao odgovor na odgovarajući predlog Fonda „Roskongres“.

Prema rečima rukovodioca za razvoj poslovanja sa Rusijom i zemljama Zajednice nezavisnih država (ZND) u „Iberatlantik Global Korporejšn“ Irine Krivič, poslovna grupa koju predstavlja ima „odlične odnose“ sa ruskim poslovnim i zvaničnim krugovima, što zajedno sa temeljnim poznavanjem pojedinosti na tržištu Evropske unije omogućava dugoročnu uspešnu saradnju, zahvaljujući kojoj roba iz Rusije uspešno „zaobilazi carine i zakonska ograničenja“.

Krivičeva je izrazila uverenje da preparati poput Sputnjika V ili Avifavira imaju sve preduslove da postanu „prodajni hit“ na španskom farmaceutskom tržištu, gde je vest o ruskim dostignućima u razvoju lekova protiv korone izazvala pravi „bum“, uprkos „skeptičnom tonu“ u zapadnoj štampi.

- Potražnja za tim proizvodima ima sve predispozicije da bude visoka - istakla je Krivičeva.

Ona je dodala da ruska strana mora da se fokusira na ispunjavanje svih potrebnih uslova koje je propisala Španska agencija za lekove i medicinsku opremu, kako bi ruski preparati protiv korone što pre stigli na „izuzetno zahtevno i regulisano“ tržište EU.

Krivičeva je takođe saopštila da je „Iberatlantik Global Korporejšn“ spreman da učestvuje u promovisanju lekova ruske proizvodnje u zemljama Afrike i Latinske Amerike, sa kojima španska poslovna grupa ima „bliske kontakte“.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je 11. avgusta prvu na svetu vakcinu za prevenciju virusa korona (kovida 19), koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)