NEMIRI U BELORUSIJI: Policija upotrebila suzavac, nastavljaju se hapšenja demonstranata

Novosti online

10. 08. 2020. u 21:54

НЕМИРИ У БЕЛОРУСИЈИ: Полиција употребила сузавац, настављају се хапшења демонстраната

Foto Tanjug

POLICIJA je upotrebila suzavac da rastera pripadnike opozicije koji protestuju u centru Minska, hapšenja se nastavljaju, izveštava dopisnik Sputnjika sa lica mesta. Kritična situacije je i u Brestu.

Na Kalvarijskoj ulici u centru beloruske prestonice okupilo se nekoliko desetina ljudi, a policija pokušava da ih rastera suzavcem. Međutim, nezadovoljni građani rezultatima predsedničkih izbora nastavljaju u grupama da pristižu u centar grada. Policija pokušava da spreči njihovu veću koncentraciju na jednom mestu.

Počelo je aktivnije hapšenje okupljenih. Policijska vozila odvoze uhapšene sa lica mesta, izveštava dopisnik Sputnjika.

Situacija je napeta i u Brestu. Tamo je policija izašla sa štitovima i sukobila se sa demonstrantima. Bačene su svetleće granate, dok demonstranti bacaju na policiju kamenice, prazne boce i kante za smeće. Čuju se eksplozije. Narod se ne ne povlači. Policije je oko 50, a demonstranata oko 2.000. U Brest stiže policijsko pojačanje.

Ministar unutrašnjih poslova Belorusije Jurij Karajev je izjavio da MUP Belorusije neće dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji.

- Saopštavamo da nećemo dopustiti destabilizaciju situacije u zemlji, za šta imamo dovoljno snaga i sredstava. Upozoravamo da će bilo kakvo narušavanje zakona biti zaustavljena, a krivci će snositi odgovornost prema zakonu - istakao je ministar.

Tri novinara puštena na slobodu

Istovremeno, ruski ambasador u Belorusiji Dmitrij Mezencev saopštio je da su dva novinara, dopisnici lista „Dejli storm“, Anton Starkov i Dmitrij Lasenko kao i ruski novinar Semjon Pegov, koji su uhapšeni tokom protesta u Belorusiji, na slobodi.

Ranije je glavna urednica lista „Dejli storm“ Alena Sivkova saopštila Sputnjiku da je policija tukla novinare prilikom hapšenja.

Ranije je saopšteno da je policija počela da hapsi potencijalne učesnike protesta opozicije kod spomenika Pobede u Minsku.

Podsetimo, u Belorusiji su juče održani predsednički izbori na kojima je pobedu odneo predsednik države Aleksandar Lukašenko. Nakon zatvaranja biračkih mesta u više beloruskih gradova počeli su masovni protesti. Demonstranti u centru Minska postavili su barikade od kanti za smeće. Policija je na njih ispalila suzavac, vodene topove i svetlosne granate i potisnula demonstrante iz centra grada.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)