ZBOG TAKSE NA ALUMINIJUM: Kanada uvodi recipročne mere prema SAD

Tanjug

07. 08. 2020. u 21:27

ЗБОГ ТАКСЕ НА АЛУМИНИЈУМ: Канада уводи реципрочне мере према САД

Foto: Tanjug/AP

KANADA namerava da uvede Sjedinjenim državama recipročne mere vredne 3,6 milijardi dolara nakon odluke američkog predsednika o vraćanju carina od 10 odsto na kanadski aluminijum.

Kanadska savezna vlada daje sebi rok od 30 dana kako bi se utvrdila tačna lista američkih proizvoda na koje će biti uvedene mere, izjavila je u petak potpredsednica vlade Kristija Frilend.

Opisujući najavu američkog predsednika kao apsurdnu i neopravdanu, Frilend je poručila da će Kanada rigorozno odgovoriti na Trampov potez.

Asocijacija aluminijuma Kanade, vlada Kvebeka, opozicione stranke i sindikati pozvali su Trudoovu vladu na odlučan i neposredan odgovor na mere SAD.

Inače, to nije prvi put da Tramp uvodi takse Kanadi. U 2018. godini SAD su uvele carine na kanadski uvoz namećući 25 posto carine na čelik i 10 posto na aluminijum.

U to vreme, Kanada je uvela takse na kečap, hemijske olovke, slatkiše, sok od pomorandže, viski i toaletni papir i druge američke proizvode, a vrednost tako ostvarena bila je 16,6 milijardi dolara. Nove američke takse trebalo bi da stupe na snagu 16. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)