ZBOG TAKSE NA ALUMINIJUM: Kanada uvodi recipročne mere prema SAD

Tanjug

07. 08. 2020. u 21:27

KANADA namerava da uvede Sjedinjenim državama recipročne mere vredne 3,6 milijardi dolara nakon odluke američkog predsednika o vraćanju carina od 10 odsto na kanadski aluminijum.

ЗБОГ ТАКСЕ НА АЛУМИНИЈУМ: Канада уводи реципрочне мере према САД

Foto: Tanjug/AP

Kanadska savezna vlada daje sebi rok od 30 dana kako bi se utvrdila tačna lista američkih proizvoda na koje će biti uvedene mere, izjavila je u petak potpredsednica vlade Kristija Frilend.

Opisujući najavu američkog predsednika kao apsurdnu i neopravdanu, Frilend je poručila da će Kanada rigorozno odgovoriti na Trampov potez.

Asocijacija aluminijuma Kanade, vlada Kvebeka, opozicione stranke i sindikati pozvali su Trudoovu vladu na odlučan i neposredan odgovor na mere SAD.

Inače, to nije prvi put da Tramp uvodi takse Kanadi. U 2018. godini SAD su uvele carine na kanadski uvoz namećući 25 posto carine na čelik i 10 posto na aluminijum.

U to vreme, Kanada je uvela takse na kečap, hemijske olovke, slatkiše, sok od pomorandže, viski i toaletni papir i druge američke proizvode, a vrednost tako ostvarena bila je 16,6 milijardi dolara. Nove američke takse trebalo bi da stupe na snagu 16. avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati