PREDSEDNIK LIBANA OTKRIO UZROK EKSPLOZIJE: U skladištu bilo 2.750 tona amonijaka, tražim da odgovorni budu NAJSTROŽE KAŽNJENI!

Tanjug

04. 08. 2020. u 23:58

LIBANSKI predsednik Mišel Aun izjavio je večeras da je nedopustivo da 2.750 tona amonijaka, za koji se pretpostavlja da je uzrok strahovite eksplozije u Bejrutu, bude u skladištu šest godina bez ikakvih bezbednosnih mera.

ПРЕДСЕДНИК ЛИБАНА ОТКРИО УЗРОК ЕКСПЛОЗИЈЕ: У складишту било 2.750 тона амонијака, тражим да одговорни буду НАЈСТРОЖЕ КАЖЊЕНИ!

Foto: AP

Aun je na Tviteru zatražio da odgovorni za ovaj propust budu ''najstrože kažnjeni'', preneo je Rojters.

Predsednika Libana smatra da bi u Bejrutu trebalo da bude proglašeno dvonedeljno vanredno stanje, nakon što je deo libanske prestonice razorila strahovita eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 50 ljudi, povređeno više od 2.700 i načinjena je ogromna materijalna šteta.

Aun je za sutra sazvao Savet za vanredne situacije koji će doneti odluku o mogućem uvođenju vanrednog stanja u Bejrutu.

Abas Ibrahim, šef libanske opšte bezbednosti, rekao je ranije večeras da je eksploziju možda izazvao veoma eksplozivni materijal koji je oduzet sa broda pre izvesnog vremena i uskladišten u luci.

Libanski Vrhovni savet odbrane proglasio je ranije večeras grad Bejrut područjem pogođenim elementarnom katastrofom i predložio da se sutra uvede vanredno stanje u libanskoj prestonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Petar

05.08.2020. 00:26

Nije "amonijak" nego "amonijum-nitrat"... Svejedno, 2,750 tona ne može da izazove toliku štetu, npr. na Aerodromu više od 10 kilometara udaljenom od luke. Ima tu još koje čega...