NEONACISTI PLANIRALI KRVAVI PIR: Otkrivena lista za odstrel sa 25.000 imena

Novosti online

ponedeljak, 03. 08. 2020. u 21:45

НЕОНАЦИСТИ ПЛАНИРАЛИ КРВАВИ ПИР: Откривена листа за одстрел са 25.000 имена

Foto: AP

U NEMAČKOJ je razotkrivena užasavajuća zavera neonacista, u kojoj su planirali da ubiju desetine neprijatelja tokom dana nasilja poznatog kao "Dan Iks".

Obaveštajne agencije saznali su da su desničarski fanatici naručili 200 kesa za tela i sastavili jezivu listu sa 25.000 imena i adresa potencijalnih meta, prenosi britanski Miror.

Među 30 članova terorističke grupe pod nazivom "Nordkreuz" nalazi se i elitni državni policajac, preneli su mediji u Nemačkoj.

Teroristička grupa, jedna od mnogih desničarskih ekstremističkih grupa širom zemlje, koristila je policijske kompjutere za identifikaciju meta.

Prema izveštajima, grupa je planirala zaveru na "Dan Iks" sa velikim intenzitetom.

- Plašim se da smo videli samo vrh ledenog brega - upozorio je Dirk Fridrizik, nemački advokat.

On je dodao kako su krajnje desni ekstremisti dobro utvrđeni u vojsci i policiji.

- Svi ovi razgovori o Danu Iks izgledaju kao čista fantazija. Ali ako pogledate bolje, videćete koliko se to brzo pretvorilo u ozbiljno planiranje i zaveru - dodao je on.

Članovi grupe negiraju zaveru za ubijanje meta, ali transkripti koje je objavio Njujork Tajsm pokazuju kako je jedan od njih istražiteljima 2017. rekao da su "ljudi trebali da budu okupljeni i ubijeni".

Tri člana grupe sada su pod istragom nakon što je navodno ukraden policijski mitraljez, zajedno sa 10.000 metaka.

Nemačka obaveštajna agencija BfV rekla je da je svesna postojanja 24.100 desničarskih ekstremista u Nemačkoj, od kojih su 12.700 "nasilno orijentisani".

(Telegraf.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sale

04.08.2020. 10:12

Pa poneki ekstremisti će uvek svud da postoje. Al da nije mama Merkel pretrpala Nemačku poslednjih godina šampionima u plivanju preko Mediterana nebi oni toliku podršku imali u narodu. Nemački AfD je pre 2015 bio šala a ne partija. Nisu mogli na lokalnim izborima da izbore mesta a gde u Bundestagu. Nakon invazije kojoj je Merkel doprinela stigli su već da vladaju. Pa kad je svrbelo sad nek se češe.