DVE GODINE POSLE TRAGEDIJE: U Đenovi otvoren most San Đorđo

M.O.

03. 08. 2020. u 20:38

Nikada se do sada nije videla u Italiji realizacija ovako jedne velike i složene konstrukcije za samo jednu godinu kao što je novi most u Đenovi, izgradnja takvom brzinom i profesionalnošću koja je nazvana "čudo u Đenovi", dokaz da kada se želi Italija ima kapacitet i snagu da to uradi i uradi savršeno dobro, to je ono što bi trebalo da postane pravilo jedne moderne zemlje, poruka je zvaničnika u povodu otvaranja novog mosta.

ДВЕ ГОДИНЕ ПОСЛЕ ТРАГЕДИЈЕ: У Ђенови отворен мост Сан Ђорђо

Foto: Tanjug/AP

Nije to samo praznik otvaranja, to je lekcija, to je snažna poruka zbog sećanja na 43 žrtve koje su izgubile život 14. avgusta 2018. godine, to je rana jedne zajednice koja je morala da leči i 566 raseljenih lica iz okoline srušenog mosta. Ali danas su sve oči bile okrenute ka budućnosti, imajući svest o tome da je samo juna meseca prošle godine srušen poslednji stub starog mosta i u jednoj godini praktično konstruisan novi most dužine 1.067 metara, na visini od 45 metara od zemlje, sa 18 stubova postavljenih na 50 metara dubine, "čudo" koje treba da postane model, da postane normalnost u Italiji, gde sve što se započne traje dugo, otežano birokratijom i preprekama koje ona nosi.

Renco Piano italijanski arhitekta svetske slave projektant je ovog elegantnog a jednostavnog mosta, projekat je poklonio gradu Đenovi, sa po tri trake u oba pravca, most nosi ime "Đenova Sveti Đorđe" (hrišćanski svetac duboko poštovan kako na Istoku tako i na Zapadu), podigavši tako Đenovu koja je bila pala na kolena, zajednicu koja i slavi i oplakuje postradale, onu koja nosi i bes zbog nedužnih žrtava i koja danas nije želela da učestvuje na otvaranju novog mosta.

Upravo je to razlog što je predsednik Italije Serđo Matarela, poštujući dva različita sentimenta na današnjem otvaranju, odlučio da se pre inauguracije mosta susretne sa porodicama žrtava koje traže pravdu za svoje nevino postradale, a istraga o uzrocima urušavanja mosta je u toku.

Otvaranje mosta jeste i odavanje zahvalnosti radnicima, tehničarima, inženjerima koji su sa izuzetnim požrtvovanjem radili danju i noću uz osvetljenje na konstrukciji novog mosta, njih 1184, nije se zastalo nijedog trenutka ni u vreme najžešće epidemije korona virusa sa obezbeđenjem mera sigurnosti.

 

Foto: Tanjug/AP

Premijer Đuzepe Konte

Došli su da pozdrave novi most raseljeni koji su živeli svoj vek sa starim mostom, došli su vatrogasci koji su preživele izvlačili sa ogromnim teškoćama ispod ruševina, bilo je prisutno oko 500 zvanica koje su odale i poštu zrtvama, pročitana su 43 imena u stravično potresnoj tišini, a prisutnima se najpre obratio gradonačelnik Đenove i izvanredni komesar za rekonstrukciju mosta Marko Bući, podsetivši da je upravo na današnji dan jedan Đenovljanin po imenu Kristofor Kolombo krenuo na put Palos de la Frontera.

Govorili su na inauguraciji i predsednik Vlade Đuzepe Konte i arhitekta Renco Piano koji smatra da je most nešto više od čuda, to je novorođenče jedne užasne tragedije i nije realizovan da bi se zaboravilo nego da se tragedija ne dogodi nikada više.

Predsednik Vlade je presekao vrpcu zvanično otvorivši most dok je sa neba Đenovu i Lepu zemlju preletanjem preko mosta pozdravljala ("Le Freće trikolori") akrobatska grupa italijanskog vazduhoplovstva sa bojama italijanske zastave.

Foto: Tanjug/AP

Italija je videla danas i jednu novu budućnost, dajući i lekciju kako se može kada se ima dobra volja, jer boljka od koje boluje ova zemlja jeste konstantno produžavanje započetih radova i to "ubija zemlju" saglasni su svi, jer u Italiji ima snaga, dobre volje, sposobnosti produktivnog sistema da se radi i uradi dobro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri