NOVI TEST ZA OTKRIVANJE RAKA: Kineski stručnjaci napravili

Doktor u kući

03. 08. 2020. u 17:56

KINESKI naučnici napravili su novi neinvazivni test koji su nazvali PanSeer, i tvrde da on može dijagnostikovati rak kod 95 odsto ljudi koji nisu imali simptome, a kasnije se ispostavilo da imaju ovu bolest.

НОВИ ТЕСТ ЗА ОТКРИВАЊЕ РАКА: Кинески стручњаци направили

Foto: Depositphotos

Reč je o testu iz krvi kojim se može otkriti rak četiri godine pre nego što se pojave simptomi.

Oni su utvrdili da se pet vrsta raka može otkriti metilacijom DNK. Ovo nije prvi put da su postignuti pozitivni rezultati kada je u pitanju korišćenje testiranja krvi kao načina za rano otkrivanje raka.

Ali stručnjaci iz Kine su podvukli da se ovog puta uspelo sa dijagnostikovanjem raka pre pojave njegovih simptoma. Testiranje se zasnivalo na analizi određenih delova DNK oko kojih često nastaju tumori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi