ASTRONAUTE SAČEKAO NEVEROVATAN PRIZOR: Nakon što su pali u more okružili ih brodovi, jedna zastava izazvala buru (VIDEO)

Novosti online

03. 08. 2020. u 08:06

KAD je kapsula kompanije “Spejs Eks”- prva privatna koja je nosila astronaute američke svemirske agencije NASA u istoriji – sletela u Meksički zaliv okružili su je privatni brodovi, a jedan od njih je imao zastavu podrške kampanji predsednika Donalda Trampa.

АСТРОНАУТЕ САЧЕКАО НЕВЕРОВАТАН ПРИЗОР: Након што су пали у море окружили их бродови, једна застава изазвала буру (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Kapsula “Dragon endeavor” sletela je kod obale Pensakole na Floridi u nedelju, vraćajući astronaute Boba Benkena i Daga Harlija na Zemlju nakon istorijskog Demo-2 probnog leta. Ali, nedugo po spuštanju, privatni brodovi sjatili su se oko svemirske kapsule, nadajući se da će je osmotriti iz blizine.

- Ovo nije ono što smo očekivali. Nakon što su sleteli, brodovi su prosto došli. Sledeći put svakako moramo bolje uraditi posao – izjavio je administrator NASA-e Džim Brajdenstajn.

Na snimku NASA TV vide se brodovi kako prilaze zoni sletanja, a neki od njih prošli su veoma blizu kapsule. Jedan od brodova imao je Trampovu zastavu dok je kružio oko modula.

Brajdenstajn je rekao da američka Obalska straža nije očistila zonu uoči sletanja i dodao da je samo spuštanje prošlo bez problema. Brod “Go navigator” kompanije Ilona Maska “Spejs Eks” pokupio je kapsulu oko 30 minuta nakon spuštanja, ali ne pre nego što su stigli privatni brodovi.

- Kapsula je bila u vodi dobar deo vremena a ti čamci su našli put do nje. Ima stvari koje koje moramo razmotriti, koje moramo bolje uraditi, to je sigurno – dodao je Brajdenstajn.

Posada “Spejs Eksa” u gliserima pokušala je da udalji znatiželjnike, ipak privatni brodovi mogli su se videti u luku oko “Go navigator” dok je njihov tim izvlačio kapsulu iz mora.

-Ovo je bila demonstrativna misija. Ovo je vreme kad učite o tim stvarima i sledeći put ćemo sigurno biti bolje spremni – rekla je predsednica “Spejs Eksa” Gvin Šatvel.

“Spejs Eks” je lansirao Demo-2 misiju 30. maja, kad su Benken i Harli poslati na Međunarodnu svemirsku stanicu na dva meseca, podseća “Spejs”. Ova kompanija je jedna od dve privatne koja ima multimilijarderske ugovore da vozi astronaute za NASA-u. Druga kompanija, “Boing”, koristiće sopstvenu kapsulu “Starlajner”, koja je napravljena da sleti na tlo.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)