U FRANCUSKOJ EPILOG ŠPIJUNSKE AFERE: Bivši agenti u zatvoru, prodavali tajne Kini

Goran Čvorović. dopisnik iz Pariza

01. 08. 2020. u 18:42

ŠPIJUNSKA afera dostojna uzbudljivog akcionog filma dobila je u Francuskoj epilog.

У ФРАНЦУСКОЈ ЕПИЛОГ ШПИЈУНСКЕ АФЕРЕ: Бивши агенти у затвору,  продавали тајне Кини

Foto: EPA

Dvojica bivših agenata Anri Manjak (73) i Pjer-Mari Iverna (69) osuđena na osam, odnosno 12 godina zatvora, a Pjer-Marijeva supruga Lorans na četiri godine, zato što su odavali tajne kineskim službama.

Proces je održan iza zatvorenih vrata u Specijalnom sudu u Parizu, a poznavaoci prilika ga ocenjuju kao redak, i po obimu, i po vremenu koje je proteklo.

Sve je počelo kada je oficir Anri Manjak, tada pedesetogodišnjak, 1997. postavljen kao zvanični predstavnik u Pekingu Generalne direkcije za spoljnu bezbednost (DGSE), koja deluje pri francuskom ministarstvu odbrane. Zaljubljuje se u Kineskinju, zvaničnog prevodioca u francuske ambasade, zbog čega je, na insistiranje ambasadora, vraćen u Francusku sledeće godine.

JEDAN EVRO

DGSE je potrošila 600.000 evra na istragu, pa je država zbog toga tražila i milion evra odštete, ali su okrivljeni osuđeni da isplate samo - jedan evro.

Skrajnut je po povratku, a službu napušta 2003. Sledeće godine se venčao s Kineskinjom, a bračni par je otišao da živi na malom ostrvu u blizini Vijetnama, gde su otvorili restoran.

Mirno su živeli godinama da bi 2010. iz, u javnosti nepoznatih razloga, Anri Manjak iznenada počeo da dostavlja poverljive podatke Kinezima. Pokušao je da regrutuje i druge saradnike unutar DGSE, a među njima je bio civilni agent Pjer-Mari Iverna. Pretpostavlja se da su se polakomili na novac.

Pjer-Mari Iverna je na aerodromu u Cirihu uhvaćen sa 25.000 evra. Protiv "krtica" je podignuta optužnica i stavljeni su u pritvor u decembru 2017. kada su već bili u penziji. Bivšim pripadnicima obaveštajne službe stavljeno je na teret da su otkrili poverljive informacije i dokumente Kini označene kao "vojna tajna". Javnosti nije poznato da li su saopštavali raspored ili imena špijuna, metode rada ili možda industrijske i ekonomske tajne.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!