ALARM U ITALIJI: Zabrinuti zbog povratka rumunskih državljana u zemlju

M. O.

21. 07. 2020. u 12:41

„RUMUNIJA je izabrala da bude evropski Brazil“ i sada plaši Stari kontinent, jer ima veoma mnogo povratnika iz Rumunije.

АЛАРМ У ИТАЛИЈИ: Забринути због повратка румунских држављана у земљу

Foto: AP

U Italiji je među stranim zajednicama rumunska ne samo najbrojnija, više od milion rezidenata, već i jedna od najangažovanijih u službi brige o starim i bolesnim osobama ili rada sa decom ili kao posluga u familijima.


Sada kada u Rumuniji raste broj obolelih (dnevno ima i više od 800 zaraženih korona virusom), rumunski državljani koji su pobegli iz Italije u prethodnim mesecima uplašeni da će ostati blokirani pod korona virusom ili su bili na odmoru, sada se vraćaju u Italiju. S obzirom da Ruminija čini deo EU njeni građani nemaju neku specifičnu kontrolu pri ulasku.

U italijanskim familijama, koje opslužuju, obavezni su da nose masku, ako je moguće održavaju socijalnu distancu i da nemaju temperaturu iznad 37,5 stepeni, kao i u svakoj firmi gde su zaposleni. Jedna familija, međutim, nije preduzeće gde se izmeri temperatura na ulasku i to je neka vrsta trenutnog barometra o zdravstvenom stanju osobe.
Od 2 miliona stranih državljana koji služe u italijanskim familijama, polovina je iz istočne Evrope i najveći broj iz Rumunije.

Problem je u tome da sve do danas nije postojao neki institucionalni način u Rumuniji da obaveže građane na karantin od dve sedmice, iako je već postojao rizik od veoma velike zaraženosti među građanima. Zabrinutost je veća time što su na početku jula meseca rumunske sudije odlučile da građani nisu obavezni na izolaciju, već je zatražena parlamentarna rasprava, čime se izgubilo u vremenu i drastično raširio korona virus.
Po tamošnjem ministru za zdravlje Nelu Tatar „najmanje 30.000 osoba među sumnjivim pozitivnim i onim potvrđenim slučajevima napustilo je izolaciju“.

Italijanski alarm upravo se zasniva na toj činjenici, jer ako su takve osobe stigle u Italiju stvoriće se, pretpostavka je, nova žarišta u italijanskim familijama i među najosetljivijom kategorijom, starim licima i decom.

Usvojeni novi Zakon o izolaciji u Rumuniji stupa na snagu danas, 21. jula, u nadi da će njegova primena uslediti ovih dana, ali u Italiji vlada zabrinutost kako zaštiti one gde su povratnici iz Rumunije već ušli u familije i rade, a ne zna se da li su zaraženi ili ne.

Rumunski ambasador u Rimu Đorđe Bologan komentariše da je sada na snazi Zakon koji reguliše nadzor i da će brzo stupiti na snagu „jer najveći broj aktuelno zaraženih Kovidom 19 u Rumuniji je asimptomatičan ili sa blagim smptomima, te da je sanitarni sistem spreman da ponudi lečenje svim pacijentima“. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024