HONGKONG KAO KINA: Tramp nastavio obračun sa Pekingom

D. SAVIĆ

16. 07. 2020. u 09:50

POTPISOM na izvršnu uredbu američki predsednik Donald Tramp je Hongkongu ukinuo višedecenijski povlašćeni ekonomski tretman. Šef Bele kuće učinio je to nedugo pošto je Kina uvela novi zakon o bezbednosti u Hongkongu, u kome je, otkako je vraćen Kini 1997. godine, važio princip "jedna zemlja, dva sistema".

ХОНГКОНГ КАО КИНА: Трамп наставио обрачун са Пекингом

Foto Tanjug AP


- Hongkong će sada biti tretiran isto kao kontinentalna Kina - saopštio je Tramp.
On je, istovremeno, potpisao i zakon o uvođenju sankcija kineskim zvaničnicima koji krše prava i nameću vlast Pekinga u Hongkongu.


Odgovor iz Pekinga je brzo stigao. Najavljeno je uvođenje sankcija u obrnutom smeru, uz stav da američki potezi ozbiljno narušavaju međunarodno pravo i osnovna načela međunarodnih odnosa.


- Ovo je uplitanje u pitanje Hongkonga, ali i u unutrašnje stvari Kine - kaže se u saopštenju iz Pekinga. - Kako bi sačuvala svoje interese, Kina će odgovoriti sankcijama protiv američkog osoblja.


Tramp je za to vreme najavio ukidanje trgovinskih privilegija koje su činile da Hongkong decenijama važi za jedan od ključnih centara spoljne trgovine u Aziji:
- Nema posebnih povlastica, nema posebnog ekonomskog tretmana i izvoza posebnih tehnologija - pobrojao je Tramp koji je u maju najavio ovaj potez.


Nepuna četiri meseca uoči predsedničkih izbora u SAD, Tramp je istakao da je stotine milijardi dolara američkog novca iskorišćeno da se izgradi Kina, za šta je posebno okrivio demokratskog rivala u trci za Belu kuću Džozefa Bajdena, nekadašnjeg potpredsedenika SAD u vreme Baraka Obame. Tramp je optužio Bajdena da je protežirao Kinu u STO i dajući joj status najprivilegovanije nacije u trgovini sa SAD:


- Sve su to pokloni Bajdena Komunističkoj partiji Kine - ocenio je Tramp.


Ovi potezi deo su ofanzive Trampove administracije na Kinu, koju su najviši američki zvaničnici označili kao "najveću pretnju" SAD. Usred pandemije virusa korona, koja je odnela najviše života upravo u SAD, Tramp je optužio Kinu da je sakrila detalje o prenošenju kovida 19 i da dominira u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, iako plaća i više nego 10 puta manju članarinu od SAD.


Otkad su SAD i Kina potpisale prvu fazu trgovinskog sporazuma, pregovori dveju vodećih svetskih ekonomskih sila su u zastoju. Sada kompanije sa sedištem u Hongkongu preispituju svoje poslovanje. Američki dnevnik "Njujork tajms" već je najavio da će deo zaposlenih iz Hongkonga preseliti u Seul. 

SI-EN-EN PREKINUO TRAMPA


Američka TV stanica Si-En-En je prekinula prenos Trampovog obraćanja medijima, procenjujući da je predsednik počeo da širi predizbornu propagandu. Najavili su da povratak prenosa kada počnu novinarska pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!