ERDOGAN GARANTOVAO PUTINU: Hrišćanske svetinje u Aja Sofiji će biti očuvane

Novosti online

13. 07. 2020. u 15:24

ЕРДОГАН ГАРАНТОВАО ПУТИНУ: Хришћанске светиње у Аја Софији ће бити очуване

Foto: Tanjug AP

PREDSEDNICI Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, razgovarali su telefonom, između ostalog, o promeni statusa Aja Sofije iz muzeja u džamiju.

Erdogan je Putinu garantovao da će stranci moći da uđu u Aja Sofiju, kao i da će hrišćanske svetinje biti očuvane, saopštila je pres-služba Kremlja

- Predsednik Turske dao je (Putinu) odgovarajuća pojašnjenja, istakavši da će pristup tom jedinstvenom spomeniku svetske civilizacije biti zagarantovan svima koji žele da ga posete, uključujući stranim državljanima, kao i da će hrišćanske svetinje biti očuvane - navedeno je u saopštenju.

Ruski lider je tokom razgovora skrenuo pažnju turskom lideru na značajan odjek koji je u Rusiji izazvala odluka da promeni status Aja Sofije u Istanbulu.

Tokom razgovora razmotrene su brojne aktuelne teme, kao što je ekonomska saradnja i situacija u Siriji i Libiji, navedeno je u saopštenju administracije turskog predsednika.

- Strane su razgovarale, pre svega, o ekonomskim pitanjima, koracima za proširenje bilateralnih odnosa, kao i o borbi protiv pandemije virusa korona. Lideri dveju zemalja su takođe ocenili situaciju u Libiji i Siriji i dotakli se drugih regionalnih pitanja - navedeno je u saopštenju.

 

LIBIJA I SIRIJA

Predsednici su se dotakli teme Libije, istakavši ponovo potrebu za prekidom oružanih sukoba i za povratkom pregovaračkom procesu u toj zemlji.

Putin i Erdogan takođe su visoko ocenili saradnju Ministarstava odbrane dveju zemalja, koja su omogućila da se stabilizuje situacija u sirijskom Idlibu.

- Nastavljena je rasprava o aktuelnim pitanjima međunarodnog dnevnog reda. Akcenat je bio i na važnosti pojačavanja napora za regulisanje situacije u Siriji, uključujući i u Astanskom formatu, oslanjajući se na sporazume koji su nastali nakon rusko-tursko-iranskog samita (putem videokonferencije) održanom 1. jula - navedeno u saopštenju pres-službe Kremlja.

Šefovi dveju država dogovorili su se da i dalje održavaju redovne dijaloge, uključujući i na najvišem nivou.

Razgovor je održan na inicijativu turske strane.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o pretvaranju Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine da se ova svetinja pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Bane

13.07.2020. 16:01

Ovim je unizio samu Tursku. Zar su muslimani toliko nesposobni i inferiorni da ne umeju sebi da naprave svetinju tog kalibra. Ili sam ne veruje da može ostvariti konekciju sa bogom iz džamije. Svi hrišćani bi trebalo da ukinu diplomatske odnose sa Turskom dok se ne povuče sramna odluka.

Net

15.07.2020. 08:44

@Bane - Eto kako neki mediji lažu jer evo šta Erdogan tačno radi da briše sve hrišćansko iz nje... ERDOGAN PRESEKAO: AJA SOFIJA DEFINITIVNO POSTAJE DŽAMIJA! Uklanja hrišćanske simbole, sam kupio ogromni molitveni tepih

Banja Luka

13.07.2020. 16:33

Šta ima hrišćanstvo sa džamijom i koji je još to muzej sa minaretima. To je još u 15veku rešena stvar i to je džamija i oni mogu u njoj da rade šta hoće a evo videćete sve u petak....

Maxmen

13.07.2020. 19:22

Osobo koja s prestavljas kao Banja Luka. Zar je normalno da se jevreji mole u crkvi,hriscani u djamiji a muslimani u sinagogi.Ovo sam naveo kao banalan primer. Pravi musliman se nikad nije molio pred hriscanskim freskama. Sto su dodata 4 minareta pored Aje-Sofije i u njoj nekoliko natpisa na arapskom jeziku to ne predstavlja ni dalje djamiju. Razmislite, malo i teoloski ako vi kazete da je to ok.onda svakom i najglupljem hriscaninu bice jasno .

Dejan Filipovski

14.07.2020. 10:41

Поверење је изгубљено, да су желели да верујемо једни другима не би мењали статус Свете Софије. Бојкотујемо турске производе нек се чује глас народа!!!!!!

Steva

30.07.2020. 11:19

Pa oni su vec obrisali i prekrecili sve hriscansko u njoj jos odavno, samo su cekali da postanu opet ratna sila da mogu da to obelodane. A eto sad se ceo svet mora sloziti sa tim jer svakako im se ne isplati da ratuju sa turskom, sto bi znacilo rat sa islamskim svetom. Ali tu se trazi rat, preplavili su ceo svet, jos malo ce nas prisiliti da se prebacimo u muslimansku veru, migranti sve govore.. Trazili ste gledajte...