PAPA FRANjA PREKINUO TIŠINU: Veoma sam tužan zbog Aja Sofije

Milica Ostojić (RIM - SPECIJALNO ZA NOVOSTI)

nedelja, 12. 07. 2020. u 17:39

ПАПА ФРАЊА ПРЕКИНУО ТИШИНУ: Веома сам тужан због Аја Софије

Tanjug-AP

PAPA Franja danas je tokom molitve Anđelus na trgu Svetog Petra u Rimu dodao nedeljnom tekstu kratku frazu pred kraj molitve, prekidajući tako vatikansku tišinu i oglasivši se izjavom: „Moja misao sada ide malo daleko, u Istanbul, mislim na Svetu Sofiju i veoma sam rastužen“.

Malo reči ali dovoljnih da zaustave kritike koje su pljuštale od hrišćanskog sveta, od pravoslavnih crkava i od mnogih vernika koji su bili postali dezorijentisani zbog papine tišine.

Hrišćanske crkve koje pripadaju Svetskom savetu crkava, njih 350 iz 110 zemalja, a koje predstavljaju pola milijarde vernika, uputile su jedno vatreno pismo turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu u povodu njegove odluke o poništavanju muzejskog statusa Aja Sofije i pretvaranja u džamiju:

„U interesu promovisanja reciprociteta poštovanja, dijaloga i saradnje i na kraju radi izbegavanja da se razvijaju neprijateljstvo i podele, mi hitno upućujemo apel da se ponovo razmotri takva odluka i situacija vrati na prethodni status“.

Remek delo vizantijske arhitekture i umetnosti, svetske kulturne baštine na listi Unesko, gubi tako muzejski status i neće moći više biti omogućeno posetiocima da ga vidi u svojoj celini. Najverovatnije će panelima biti zaklonjeni mnogi mozaici koji pripadaju hrišćanskoj ikonografiji kao što je veliki Isus Hristos Pantokrator.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Burekdzija

12.07.2020. 21:12

Значи крећу и тамо литије такође због провокативних одлука неког државног врха.

Suverena

12.07.2020. 23:18

Лаже! Све што дође из ватиканских змијских гнезда је лажно, перверзно и убитачно! Док их не елиминишемо, нећемо имати мира.

Vlad

13.07.2020. 11:21

Жао му,ух ух,па иноћентије 3 папа сотона је турцима и помогао да је освоје,тако да избацивач не лажи да ти је жао,никад нисте ни волили Аја Софију због болесне потребе да сте најјачи.