Italija BLOKIRALA letove iz Bangladeša: "Bomba" sa zaraženima doletela iz Dake

Milica Ostojić

08. 07. 2020. u 20:30

U Italiji je sve više takozvanih manjih žarišta nastalih nakon povratka putnika iz zemalja van zone Šengena, od danas je stavljena na snagu zabrana letova iz Bangladeša najmanje jednu sedmicu, jer su poslednji letovi iz Dake doneli istinsku "bombu" sa zaraženima.

Италија БЛОКИРАЛА летове из Бангладеша: Бомба са зараженима долетела из Даке

Foto: Tanjug

U poslednjem avionu koji je sleteo iz te zemlje na rimski aerodrom Fjumićino od 270 putnika njih 36 bilo je pozitivno na virus korona, jer u toj zemlji vlada sanitarni haos, nema lekova, oskudni smeštaj u bolnicama i narod gleda da pobegne iz zemlje.

Sada se u Italiji traga za onima koji su stigli prethodnih dana iz Bangladeša kako bi im se uradio test i odredilaizolacija, kao što je putnicima sa poslednjeg leta urađen i tampon test i serološki.

U Toskani je nađeno tokom kontrole testa 11 zaraženih i ukupno do sada u Italiji među povratnicima ili namernicima iz te zemlje rezultira 77 pozitivnih. Pretpostavke o broju zaraženih idu shodno broju onih koji su ušli u Italiju da na njenom tlu ima sada oko 600 njih iz Bangladeša.

Ministarstvo zdravlja razmatra mogućnost da li da se zatvore letovi iz Irana, Etiopije, Latinske Amerike i da li da se eventualno limitiraju ulasci iz SAD. Ministar za zdravlje Roberto Speranca izdao je naređenje da se stave u izolaciju svi putnici koji stižu iz zemalja izvan Šengena iako je EU donela odluku da otvori granice za građane iz 13 zemalja, neophodnost je da se ta odluka revidira shodno brojku novih zaraženih u nekim zemljama koje su se nalazile na toj listi.

Gde leži rizik, neki putnici iz tih zemalja mogu da slete najpre na neki od evroopskih aerodroma i potom uđu u Italiju, tako zavaraju sanitarne italijanske vlasti izbegavajući kontrolu.

Inače, prilikom kontole i putnici koji rezultiraju negativni moraju da potpišu da će ići u samoizolaciju od 14 dana jer se može desiti da je u vreme kontrole na aerodromu bolest bila u toku i još nije bila u fazi inkubacije.

Ako se ispostavili da je putnik pozitivan na virus biće smešten, ili prisilno odveden u strukture namenjene za izolaciju pozitivnih (sanitarni hoteli) kakvih u svim regionima ima na raspolaganju.

Predviđena je i još jedna kontrola u slučaju da neko pokušava da zavara sanitarne vlasti kao što je slučaj sa današnjim letom iz Katara, iz Dohe, gde se u avionu nalazilo 80 građana Bangladeša koji su poleteli iz Dohe, njima je već u avionu urađen test.

Inače regioni i gradovi gde je najveća koncentarcija stanovnika pridošlih iz Bangladeša su Lacio, gde ih živi preko 37.000, Lombardija sa preko 22.000 i Veneto preko 17.000, ukupno ih je 140.000 u Italiji, a gradovi gde su najviše nastanjeni i rade su Rim, Milano i Venecija i najbrojnija su zajednica stranih građana u Palermu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri