Sveta pobeda je naša snaga: Putin obeležio dan početka otadžbinskog rata

Branko Vlahović

22. 06. 2020. u 23:07

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA Ruski predsednik Vladimir Putin posetio je glavni hram Oružanih snaga, gde su obeleženi dan početka Otadžbinskog rata i sećanje na žrtve koje je SSSR imao u borbi protiv fašizma. Hram je smešten u Podmoskovlju, u mestu Kubinka.

Света победа је наша снага: Путин обележио дан почетка отаџбинског рата

Foto: AP

Putinu je domaćin bio patrijarh Kiril. Ta, treća po veličini crkva u Rusiji napravljena je dobrovoljnim prilozima, u čast 75-godišnjice pobede nad fašizmom. Predsednik Rusije lično je finansirao izradu centralne ikone.

Posle bogosluženja, Putin je, u društvu patrijarha Kirila i ministra odbrane Sergeja Šojgua, obišao Muzej "Put sećanja", podignut u blizini hrama. Taj kompleks se nalazi na teritoriji parka "Patriot".

Govoreći pred vojnicima i oficirima koji su došli u hram na Dan sećanja i žalosti, patrijarh Kiril je rekao da je pre 79 godina, 22. juna, do zuba naoružani neprijatelj nasrnuo na granice SSSR-a, nadajući se da će brzo da ostvari pobedu.

- Mi smo, kao zemlja i narod, u tim teškim vremenima izdržali i sačuvali slobodu. Ali na oltar pobede položene su hiljade života, i zato kad praznujemo pobedu nikada ne smemo da zaboravimo žrtve i podvige našeg naroda - kazao je patrijarh.

Predsednik Putin je rekao da je dan 22. jun 1941. godine jedna od najdramatičnijih stranica ruske istorije, jer je rat odneo milione žrtava. On je istakao da je u Otadžbinskom ratu ruski narod pokazao hrabrost i istinski patriotizam.

Foto: AP

Tekst potpisa

- Za nas, građane Rusije, Otadžbinski rat je sveta pobeda. Ona nam daje snagu da služimo svojoj zemlji. Sakupili smo se uz zidine glavnog hrama Oružanih snaga Rusije da bismo se s velikim poštovanjem prisetili prošlih heroja i besmrtnih podviga našeg naroda - istakao je Putin.

Glavni hram Oružanih snaga Rusije trebalo je da bude otvoren 9. maja, ali je svečanost odložena zbog epidemije virusa korona. Crkveni kompleks je građen od jeseni 2018. godine do kraja maja. Crkva je osveštana 14. juna ove godine. Od ponedeljka će hram i muzejski kompleks moći da posećuju stanovnici Rusije, kao i gosti iz inostranstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024