ZAKLJUČCI MIROVNOG SAMITA O UKRAJINI: Ovo piše u dokumentu usvojenom u Švajcarskoj

Tanjug

16. 06. 2024. u 16:25

RAT u Ukrajini izaziva "ljudske patnje i razaranja velikih razmera", ali za put ka miru je potrebno učešće svih strana, navodi se između ostalog u završnom saopštenju nakon globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini koja je održana u Švajcarskoj.

ЗАКЉУЧЦИ МИРОВНОГ САМИТА О УКРАЈИНИ: Ово пише у документу усвојеном у Швајцарској

Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

Ovo saoštenje je podržala većina zemalja učesnica koje su prisustvovale samitu iako neke nisu stavile svoj potpis na dokument, poput Saudijske Arabije i Indije, prenosi Rojters.

- Aktuelni rat Ruske Federacije protiv Ukrajine nastavlja da izaziva velike ljudske patnje i razaranja stvarajući rizike i krize sa globalnim posledicama - navodi se u saopštenju sa globalne Mirovne konferenciji o Ukrajini.

Upozorava se da svako korišćenje nuklearne energije i nuklearnih instalacija mora biti bezbedno, propisno obezbeđeno, zaštićeno i ekološki prihvatljivo.

Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

- Ukrajinske nuklearne elektrane i postrojenja, uključujući nuklearnu elektranu u Zaporožju, moraju raditi bezbedno i pod potpunom suverenom kontrolom Ukrajine, u skladu sa principima IAEA i pod njenim nadzorom - navodi se u zajedničkom saopštenju i ističe da je bilo kakva pretnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu tekućeg rata u Ukrajin nedopustiva, prenosi Ukrinform.

U drugoj tački saopštenja se ukazuje da globalna sigurnost hrane zavisi od neprekidne proizvodnje i snabdevanja prehrambenim proizvodima.

- U tom smislu su slobodna, potpuna i bezbedna komercijalna plovidba, kao i pristup morskim lukama u Crnom i Azovskom moru, od ključne važnosti. Napadi na trgovačke brodove u lukama i duž cele rute, kao i na civilne luke i civilnu lučku infrastrukturu su neprihvatljivi - navodi se u saopštenju.

U trećoj tački se zahteva oslobađanje svih ratnih zarobljenika u predočava da sva deportovana i protivpravno raseljena ukrajinska deca, kao i svi ostali ukrajinski civili koji su protivpravno pritvoreni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu.

- Verujemo da postizanje mira zahteva učešće i dijalog svih strana. Stoga smo odlučili da ubuduće preduzimamo konkretne korake u navedenim oblastima uz dalje angažovanje predstavnika svih strana - navodi se u saopštenju učesnika Mirovne konferencije o Ukrajini koje je potpisalo 80 zemalja.

Potvrđuje se da Povelja Ujedinjenih nacija, uključujući principe poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država, mora biti osnova u postizanju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira u Ukrajini.

Predsednica Švajcarske Viola Amherd izjavila je na konferenciji za novinare posle samita, da je široko učešće pokazalo da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog rata u Ukrajini.

Foto: Michael Buholzer/Keystone via AP

- Mesecima (pre konferencije) smo razgovarali o ratu, snabdevanju oružjem i vojnoj podršci. Sada smo razgovarali o miru, prvi put na jednom sastanku na tako visokom nivou sa toliko zemalja i organizacija. Činjenica da se ogromna većina država okupila ovde i složila o sadržaju zajedničkog saopštenja konferencije Birgenštoku pokazuje šta se može postići stpljivim diplomatskim radom - naglasila je Amherdova.

Mirovni samit u Ukrajini održan je ovog vikenda u Švajcarskoj uz učešće stotinak delegacija, ali ne i Rusije koja nije pozvana na skup.

BONUS VIDEO: RAKETNE VEŽBE U ATLANTIKU: Brodovi ruske flote stižu na Kubu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOLJI JE OD ĐOKOVIĆA, NADALA I FEDERERA Medvedev zaprepastio sve(t), evo ko je za njega ispred velike trojke