"PLAN KIJEVA POVEĆAVA RIZIK OD TREĆEG SVETSKOG RATA": Američki analitičar upozorava - To se ne sme zanemariti

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

12. 06. 2024. u 15:06

PLAN Kijeva da bazira avione F-16 u državama NATO-a povećava rizik od trećeg svetskog rata, smatra geopolitički analitičar Endru Koribko.

ПЛАН КИЈЕВА ПОВЕЋАВА РИЗИК ОД ТРЕЋЕГ СВЕТСКОГ РАТА: Амерички аналитичар упозорава - То се не сме занемарити

Foto: Profimedia/Ilustracija

Naime, tragom izjave načelnika avijacije ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Sergeja Golubcova za Radio slobodna Evropa, da će Ukrajina držati neke od svojih letelica F-16 u državama NATO-a za potrebe obuke i rezerve, Koribko ističe da avioni F-16 mogu da nose i nuklearno oružje, te da se ne sme zanemariti mogućnost da Vladimir Zelenski naloži nekom od pilota da izvrši misiju s teritorije Alijanse kako bi isprovocirao Rusiju da u samoodbrani udari na bazu iz koje je avion poleteo.

Koribko dodaje da je upravo na to upozorio i predsednik Rusije Vladimir Putin kada je rekao da će F-16 biti legitimne mete čak i ako deluju s aerodroma trećih zemalja.

S tim u vezi bi trebalo i gledati na vojne vežbe ruskih nestrateških nuklearnih snaga – kao reakciju i upozorenje na ponašanje Zapada.

Dakle, konstatuje Koribko, Rusija ne može unapred da zna da li je F-16 opremljen nuklearnim oružjem, posebno ako je iz ukrajinske "rezerve" skladištene u državama NATO-a. Kao odgovor, Rusija bi mogla preventivno da uništi bazu iz koje je avion, s taktičkom nuklearnom bombom ili bez nje, poleteo.

Foto: Profimedia/Ilustracija

S obzirom na to da je Danska dozvolila Ukrajini da koristi avione F-16 koje joj je ustupila za napad na teritoriju Rusije, odluka koja je usledila nakon što su njene kolege iz NATO-a odobrile Ukrajini da koristi drugo oružje u istu svrhu, ovo je zastrašujuće stvaran scenario koji Sjedinjene Države možda ne bi mogle da zaustave.

- Jedini način da se to spreči je da SAD nateraju svoje partnere da ne dozvole Ukrajini da bazira svoje F-16 na njihovoj teritoriji, ali (predsednik SAD Džozef) Bajden za to verovatno nema političku volju jer (u izbornoj godini) strahuje od optužbi da se plaši Putina - konstatuje Koribko na svom blogu.

Američki analitičar podseća i na reči američkih i ukrajinskih zvaničnika da upotreba F-16 neće doneti značajniju promenu okolnosti na terenu, te apeluje da ih ne bi ni trebalo koristiti zbog gorenavedenog rizika.

- Ipak, F-16 će se neizbežno koristiti nakon ulaganja u obuku ukrajinskih pilota, a da ne pominjemo medijsku hajku tokom prethodnih meseci. Već je odlučeno da se neki od njih baziraju u državama NATO-a, tako da ostaje da se vidi da li je Zelenski zaista spreman da sve rizikuje tako što će naložiti napad na Rusiju direktno iz jedne od tih baza. On ima motiv i priliku, zbog čega ne bi bilo čudno da, iz očaja, pokuša - upozorava Koribko.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: NUKLEARNE VEŽBE: Rusija i Belorusija zajedno na terenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A DVA DANA POSLE TRAGEDIJE... Neverovatan spisak! Međunarodni olimpijski komitet objavio ko od Rusa može na Igre Pariz 2024