"ONO ŠTO SE DEŠAVA U GAZI NIJE GENOCID": Bajden čuva leđa izraelskom lideru, antiratni zagovornici mu dodelili pogrdan nadimak

Novosti online

21. 05. 2024. u 08:02

AMERIČKI predsednik Džo Bajden branio je Izrael od optužbi za ratne zločine pred najvišim svetskim sudom.

ОНО ШТО СЕ ДЕШАВА У ГАЗИ НИЈЕ ГЕНОЦИД: Бајден чува леђа израелском лидеру, антиратни заговорници му доделили погрдан надимак

Foto: Profimedia

Bajdenove izjave usledile su nakon što je Karim Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, rekao da traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom rata u Gazi.

"Ono što se dešava u Gazi nije genocid"

Bajden je rekao da Izrael ne čini genocid u Gazi.

- Suprotno optužbama Međunarodnog suda pravde protiv Izraela, ono što se dešava u Gazi nije genocid. Mi to odbacujemo - rekao je Bajden u svom govoru.

- Da budem jasan, odbijamo zahtev Međunarodnog krivičnog suda za naloge za hapšenje protiv izraelskih lidera - rekao je Bajden na događaju Meseca jevrejske američke baštine u Beloj kući u ponedeljak, istog dana kada je Kan objavio da traži naloge za hapšenje Netanjahua i Galanta, kao i lidere Hamasa zbog navodnih ratnih zločina.

- Ne postoji ekvivalencija između Izraela i Hamasa - dodao je Bajden. Nekoliko sati ranije, on je dao oštro sročenu izjavu u kojoj je rekao da su nalozi MKS-a „nečuveni“.

Izrael se takođe suočava sa odvojenim slučajem o navodnom genocidu pred Međunarodnim sudom pravde, koji je pokrenula Južna Afrika, piše Al Džazira.

U januaru je Međunarodni sud pravde presudio da postoji verovatan rizik od genocida u Gazi, naloživši Izraelu da preduzme niz privremenih mera, uključujući sprečavanje bilo kakvih genocidnih radnji.

Dok je Bajdenova odbrana Izraela dočekana toplim aplauzom na događaju u Beloj kući, njegovu predizbornu kampanju narušili su propalestinski protesti širom SAD, a neki antiratni zagovornici su predsedniku dali nadimak „Genocid Džo“.

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAJNI SASTOJAK: Ovo niko nije očekivao! Evo kako je, zapravo, Novak Đoković noću napravio podvig na Rolan Garosu o kome sada priča ceo svet