NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

DAN ŽALOSTI U PAKISTANU: Svet u šoku posle pogibije Raisija, saučešća pristižu sa svih strana

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 05. 2024. u 09:32

POGIBIJA iranskog predsednika Ebrahima Raisija u helikopterskoj nesreći izazvala je šok i tugu u regionu, ali i drugim delovima sveta...

ДАН ЖАЛОСТИ У ПАКИСТАНУ: Свет у шоку после погибије Раисија, саучешћа пристижу са свих страна

Foto: Tanjug/AP

Kako je preneo Rojters, saučešća i reči utehe Iranu uputili su, između ostalog, lideri Indije, Pakistana, Venecuele, Katara...

Indijski premijer Narendra Modi je izjavio da je šokiran "tragičnom" smrću Raisija:

- Duboko sam tužan zbog smrti predsednika Raisija, koji je veoma doprineo ojačavanju bilateralnih odnosa između Indije i Irana. Moje iskreno saučešće njegovoj porodici i narodu Irana. Indija stoji uz Iran u ovom tužnom času - naveo je Modi u poruci na društvenoj mreži Iks, bivšem Tviteru.

Oglasio se i Šia el Sudani, premijer susednog Iraka, sa kojim je Iran vodio rat krajem prošlog veka.

- Sa velikom tugom i dubokom žalošću primili smo tragične vesti o smrti predsednika Islamske Republike Iran Ebrahima Raisija, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdulahijana i njihovih saputnika. Naše iskreno saučešće upućujemo vrhovnom lideru Islamske Republike Ali Hamneiju i čitavoj naciji - naveo je on u saopštenju.

Saučešće povodom smrti Raisija uputio je i pakistanski premijer Šehbaz Šarif, a ta zemlja će proglasiti dan žalosti:

- Vlada i narod Pakistana upućuju najdublje saučešće iranskoj naciji zbog svog gubitka. Neka se njihove mučeničke duše odmore na mirnom nebu. Pakistan će održati dan žalosti i zastave će biti spuštene na pola koplja u znak poštovanja prema predsedniku Raisiju - rekao je on.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izrazio je saučešće narodu Irana povodom pogibije Raisija, koga je opisao kao "izvanrednog vođu, branioca suvereniteta svog naroda i bezuslovnog prijatelja Venecuele".

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije navelo je da je smrt Raisija gubitak ne samo za iransko društvo, već da je on bio i pravi prijatelj Belorusije.

Palestinski Hamas je izdao saopštenje u kome se navodi da izražava "potpunu solidarnost sa Islamskom Republikom Iran, njenim rukovodstvom, vladom i narodom".

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)