BLINKEN: Sastanak Zelenskog i Bajdena moguć u narednim nedeljama

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 05. 2024. u 19:25

PREDSEDNIK Ukrajine Volodimir Zelenski mogao bi "u narednim nedeljama" da se sastane sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom prilikom potpisivanja bilateralnog bezbednosnog sporazuma, izjavio je danas u Kijevu američki državni sekretar Entoni Blinken.

БЛИНКЕН: Састанак Зеленског и Бајдена могућ у наредним недељама

Foto Tanjug/AP

Tokom zajedničkog brifinga za novinare sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom, Blinken je rekao da su uslovi bilateralnog sporazuma "skoro odobreni", a Kuleba je dodao da je između Zelenskog i Bajdena uspostavljen "dijalog poverenja", prenosi Kijev Indipendent.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je izrazio nadu da će dvojica lidera imati priliku da razgovaraju o neophodnim pitanjima i potpišu sporazum, ali nije otkrio moguć datum sastanka dvojice predsednika.

Članice Grupe sedam (G7) predstavile su svoj plan za dugoročne bezbednosne obaveze za Ukrajinu na samitu NATO u Viljnusu početkom jula prošle godine.

Više od 30 zemalja pridružilo se do sada Zajedničkoj deklaraciji G7 o podršci Ukrajini, a Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Danska, Italija, Kanada, Holandija, Finska i Letonija već su potpisale bilateralne sporazume sa zvaničnim Kijevom.

Prema ovom sporazumu, pojedine zemlje bi pružile bilateralnu podršku Kijevu u sukobu sa Rusijom i svakoj budućoj agresiji.

Bezbednosne garancije bi podrazumevale eksplicitne i dugotrajne obaveze, kao i jačanje sposobnosti Ukrajine da se odupre ruskoj agresiji.

Garancije bi takođe pokrivale sankcije, finansijsku pomoć i posleratnu obnovu.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!