RAT U UKRAJINI: Kijev šalje poslednju odbranu na front; Zauzeto Umanskoje u DNR; VSU se povlači iz Volčanska preti okruženje (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti online

15. 05. 2024. u 08:59 >> 22:49

RAT u Ukrajini – 811. dan

РАТ У УКРАЈИНИ: Кијев шаље последњу одбрану  на фронт; Заузето Уманскоје у ДНР; ВСУ се повлачи из Волчанска прети окружење (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Dejstvuje PVO iznad Sevastopolja

U Sevastopolju je aktivirana PVO, nekoliko vazdušnih ciljeva već je oboreno, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev na svom Telegramu.

Foto: EPA

 

Uništene dve bombe

Ruski PVO sistemi uništili su u periodu između 20 i 20.30 časova dve navođene avionske bombe ukrajinskih snaga „hamer“ u Belgorodskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto MO Ukrajine

Elitne jedinice pravac front

Oružane snage Ukrajine prebacile su elitnu jurišnu brigadu nacionalne policije Ukrajine „Ljut“ na harkovski pravac, saopštile su bezbednosne agencije.

Eksplozija u Poltavskoj oblasti, havarijske restrikcije

Eksplozija je odjeknula u Poltavskoj oblasti Ukrajine, saopštio je ukrajinski portal „Obščestveno“. I u Hersonu je odjeknula eksplozija, javlja ukrajinski portal „Strana“.

Ukrajinska energetska kompanija „Ukrenergo“ saopštila je da su na celoj teritoriji Ukrajine uvedene restrikcije struje.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine.

Zauzeto selo Starica, Volčansk pred okruženjem

Dobija se potvrda informacija sa harkovskog sektora fronta da je selo Starica, kao rezultat borbi, zauzeto od strane ruskih jedinica. Selo se nalazi jugozapadno od Volčanska, nedaleko od brda krede zvanog Krejdova Gora. Centralni deo Starice nalazi se na nadmorskoj visini od oko 150 m. Ovo je otprilike 40-50 m ispod brda koje se nalazi severno i južno od naselja.

Foto MO Ukrajine/3. jurišna brigada Azov

U ovom pravcu, ukrajinske snage nastavljaju da se povlače po pritiskom ruskih snaga u šumskom području, koje se zove Velika šuma. Prostire se do sela Verhnjaja Pisarevka na istoku i Rubežnoje (Harkovska oblast) na jugu. Ovo je zapadna obala Severskog Donca.

 

Palo i Umanskoje u DNR

U međuvremenu, potvrđene su informacije o potpunom zauzimanju sela Umanskoje. Ovo je već Donjecka Narodna Republika (DNR). Nakon zauzimanja Umana, ruske oružane snage se aktivno kreću ka Jasnobrodovki, koja se nalazi na severoistočnoj obali Karlovskog rezervoara. Jasnobrodovka se nalazi u relativnoj niziji, tako da će za Oružane snage Ukrajine njeno držanje pod kontrolom, na osnovu topografije, postati veliki problem, a da ne pominjemo čak ni rusku vojsku koja je uzela maha u ovom pravcu.

Foto Tanjug/AP

 

 

Zelenski otkazao sva putovanja

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odložio je sve međunarodne događaje zakazane za ovu sedmicu nakon što su ruske snage intenzivirale svoje operacije u Harkovskoj oblasti.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Kako je na društvenim mrežama naveo sekretar za štampu Sergej Nikiforov, ukrajinski lider je "naložio da se svi međunarodni događaji u vezi sa njim koji su planirani za naredne dane odlože i usaglase novi datumi".

VSU se povlači iz Volčanska

Generalštab Ukrajinskih oružanih snaga izdao je naređenje za povlačenje trupa iz Volčanska i Lipca u Harkovskoj oblasti.

Foto Tanjug/AP

VSU Rabotino nije zauzeto

Oružane snage Ukrajine demantovale su da su izgubile Rabotino.

-Informacije o navodnom zauzeću sela Rabotino od strane ruske vojske nisu tačne, rekao je portparol Snaga odbrane Juga Dmitrij Pletenčuk.

Gubernator Zaporoške oblasti Evgenije Balicki saopštio je da ukrajinska vojska granatira mesto Kamenka Dnjeprovska i da u napadu ima ranjenih.

Ilustracija telegram rybar

Rusi ušli u Staromajorsko

Ruska vojska napredovale su i učvrstile položaje i centru sela Staromajorsko na zaporoškom pravcu, rekao je predsednik komisije Javne komore Rusije za pitanja suvereniteta Vladimir Rogov.

Foto Tanjug/AP

Gađano skladište gasa

Oružane snage Rusije gađale su vojnu infrastrukturu u Nikolajevu - skladišta gasa, pogonza proizvodnju delova za rakete, parkinge sa oklopnim vozilima, rekao je koordinator ilegalaca u tom gradu Sergej Lebedev.

Nema vojske

Garnizon ukrajinske vojske ima svega 2.000 vojnika, glavnina snaga je u predgrađu, navode partizani.

Evakuisano 8.000 ljudi

Gradonačelnik Harkova Igor Terehov je rekao da za sada nema govora o evakuaciji grada.

Pretohodno su harkovske vlasti objavile da se sprovodi evakuacija iz niza naselja u tom regionu. Do sada je evakuisano 8.000 ljudi.

Protivnik već i otvoreno priznaje da gubi Volčansk i još nekoliko sela u blizii, a li borbe se još vode, rekao je načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti Vladimir Gančev.

Na svatovsko-kupjanskom pravcu odbrana ukrajinskih snaga se osipa, zbog čega moraju da dovlače jedinice iz drugih pravaca, rekao je on.

 

 

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- Jedinice grupe „Zapad“ poboljšale su položaje, odbile 10 kontranapada, dok je protivnik izgubio do 190 vojnika;

- Ruska vojska probila se duboko u odbranu protivnika u Harkovskoj oblasti, ukrajinska vojska izgubila je do 125 vojnika;
- Grupa „Istok“ zauzela je povoljnije položaje a Ukrajinci izgubili do 140 ljudi;
- Ruska PVO je u poslednja 24 sata oborila ukrajinski avion MiG-29 i 40 dronova;
- Jedinice grupe „Centar“ poboljšali su taktički položaj, odbili šest kontranapada, a ukrajinske snage su izgubile do 175 vojnika;
-Ministarstvo odbrane Rusije prvi put je saopštilo da je u zoni svo uništen radar „kasta“;
- Grupa „Jug“ zauzela je povoljnije položaje u DNR i LNR, a protivnik je izgubio više od 510 vojnika, kao i tehniku zapadne proizvodnje;
- Ruska PVO je u toku poslednja 24 sata oborila 12 raketa „atakams“ i „točka-u“, 45 projektila „hajmars“, „uragan“ i „oljha“;
- Grupa „Sever“ nanela je poraz ukrajinskoj vojsci kod nekoliko mesta u Harkovskoj oblasti – Žuravki, Lipci, Volčansk;

Ministarstvo odbrane: Ruska vojska u potpunosti oslobodila Rabotino

Ruska vojska u potpunosti je oslobodila Rabotino u Zaporoškoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Takođe, grupa "Sever" oslobodila je mesta Gluboko i Lukjanci u Harkovskoj oblasti.

Restrikcije struje širom Ukrajine

Ukrajinski snabdevač električnom energijom "Ukrenergo" saopštio je da su zbog oštećenja kapaciteta jutros uvedene restrikcije struje koje će trajati nešto više od dva sata.

Restrikcija širom zemlje bilo je i sinoć, prenosi Rojters.

Kuleba o isporukama sistema "patriot": Osećam kao da udaram glavom u zid

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je izjavio da bezuspešno pokušava da izdejstvuje isporuke sistema "patriot", objavio je Blumberg.

- Osećam kao da udaram glavom u zid, mada kao diplomata treba da nađem rešenje korak po korak - naveo je on, priznajući da diplomatski pristup ne daje rezultate.

Podsetimo, Blumberg je ranije objavio da bi Vašington moga da isporuči Kijevu još jednu bateriju "patriota".

FSB: U Avdejevki pronađena minirana skrovišta

U Avdejevki su pronađena minirana skrovišta sa eksplozivnim napravama i municijom, saopštio je ogranak FSB za DNR.

Skrovišta je minirala ukrajinska vojska prilikom povlačenja.

Pronađena su 33 kilograma trotila, 222 ručne granate, 25 mina različitog tipa, 121 granata i 22.100 komada municije.

Foto: Profimedia

Zelenski ne ide u Španiju i Portugaliju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odustao je od posete Španiji i Portugaliji zbog teške situacije u zemlji, posebno u Harkovskoj oblasti, objavio je Si-En-En Portugalija.

MO Rusije: Iznad Krima oboreno 10 ukrajinskih raketa "atakams"

Ruska PVO je tokom protekle noći oborila iznad Krima 10 ukrajinskih raketa "atakams" i dve avijacione bombe "hamer" iznad Belgoroda, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema rečima gubernatora Mihaila Razvožajeva, ruska vojska je odbila intenzivan ukrajinski napad iznad Sevastopolja.

BONUS VIDEO: ALARMANTNA SITUACIJA: Hiljade napuštaju Džabaliju dok se izraelske snage vraćaju u severnu Gazu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)