SRBIJA UPUTILA HUMANITARNU POMOĆ STANOVNICIMA GAZE: Vlada donela odluku

Novosti online

10. 05. 2024. u 16:05

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak kojim se državi Palestini upućuje humanitarna pomoć u robi, kao vid pomoć ugroženom stanovništvu usled kritične humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

СРБИЈА УПУТИЛА ХУМАНИТАРНУ ПОМОЋ СТАНОВНИЦИМА ГАЗЕ: Влада донела одлуку

Foto: Vlada Srbije

Humanitarna pomoć daje se u hrani, vodi, medicinskoj opremi, kao i šatorima za smeštaj porodica. Ukupna vrednost robe je blizu tri miliona evra, u težini od blizu 900 tona.

S obzirom na urgantnost situacije i opredeljenost naše zemlje da se pomogne palestinskom stanoviništvu, pomoć se šalje u dva avionska leta, od kojih prvi avion leti danas, dok se drugi se upućuje sutra.

Ceneći značaj humanitarne pomoći današnji avion sa robom, prema informacijama Ministarstva spoljnih poslova, dočekaće Ambasador naše zemlje u Egiptu.

Uvažavajući kompleksnost situacije niko ne može da proceni period u kojem će ova roba stići do stanovnika Gaze.

Ostatak humanitarne pomoći prevoziće se brodskim putem u više navrata. Plan je da, kada pomoć stigne u Egipat, bude preuzeta od strane Crvenog polumeseca Egipta i dalje kamionima prevezena u Pojas Gaze. To sve govori o složenosti procedure za vršenje isporuke humanitarne pomoći, kao i o neophodnosti iste.

Ujedno, napominjemo i da se istim zaključkom Vlada saglasila i sa predlogom Ministarstva spoljnih poslova da se Vlada Republike Srbije odazove pozivu specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) za pružanje finansijske podrške Programu za hitnu pomoć Gazi, uplatom sredstava u iznosu od deset hiljada eura.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?