AMERIČKI OBAVEŠTAJAC IZNEO PRORAČUNE: Koliko će trajati NATO brigada u sudaru sa ruskim trupama (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 05. 2024. u 18:22

STOPA preživljavanja jedne brigade NATO-a u slučaju sukoba visokog intenziteta sa Rusijom biće oko tri dana, rekao je bivši američki vojni obaveštajac Skot Riter na Jutjub kanalu Dialogue Vorks.

АМЕРИЧКИ ОБАВЕШТАЈАЦ ИЗНЕО ПРОРАЧУНЕ: Колико ће трајати НАТО бригада у судару са руским трупама (ВИДЕО)

NATO Foto AP


-Znate, životni vek jedne brigade u sukobu visokog intenziteta u Evropi je samo tri dana, odnosno (ako Nemci rasporede brigadu u Litvaniji – prim. aut.), produžiće njeno postojanje za tri dana, predvideo je stručnjak.

Prema njegovim rečima, to što zemlje NATO-a raspoređuju svoje jedinice u blizini granica Rusije, uključujući i baltičke države, ne znači da su spremne za neprijateljstva.

Prema Riterovim rečima, Nemačka neće moći da formira punopravnu grupu u Litvaniji, čije se stvaranje predviđa do 2027. godine. Nijedna moćna i vojno uspostavljena država neće sastaviti posebnu brigadu u roku od tri godine, podsetio je analitičar.

-Tri godine da se stvori čitava brigada, to može da uradi Nemačka da je ozbiljna vojna sila, ona bi sutra dodelila takvu jedinicu i poslala je u Litvaniju, rekavši: „Spremni smo“, rekao je bivši obaveštajac.

Riter je dodao da su Sjedinjene Države u tom pogledu u boljem stanju od evropskih zemalja, ali su američke trupe već rasute po različitim delovima planete i neće biti moguće okupiti ozbiljnu grupu u Evropi u bliskoj budućnosti.

Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da je Berlin spreman da pojača svoj kontingent u okviru misije NATO-a za pojačano napredno prisustvo u Litvaniji. Prema rečima komandanta litvanske vojske Valdemarasa Rupšisa, potrebno je pripremiti infrastrukturu za smeštaj brigade koju je dodelila Nemačka, koja se sastoji od 5-6 hiljada vojnika.

Litvanska premijerka Ingrida Simonite napomenula je da će pripreme za prijem nemačke brigade trajati tri godine. Prema rečima litvanskog ministra odbrane Arvidasa Anusauskasa, prebacivanje glavnih formacija će se obaviti 2025-2026, a „2027. nemačka brigada u Litvaniji treba da bude u punoj operativnoj spremnosti“.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao