MOGUĆA ZABRANA TIK TOKA U EU: Evo zašto se smatra posebno opasnim

Novosti online

30. 04. 2024. u 12:09

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen, tokom debate u Mastrihtu, nagovestila je da je zabrana TikToka u Evropskoj uniji moguća opcija.

МОГУЋА ЗАБРАНА ТИК ТОКА У ЕУ: Ево зашто се сматра посебно опасним

Foto: Unsplash

- Nije isključeno, rekla je Fon der Lajen, nakon što se moderator osvrnuo na Sjedinjene Države, gde se TikTok suočava sa zabranom osim ako ga ne proda njegov vlasnik, "Bajtdens", prenosi "Politiko".

Fon der Lajen je odmah dodala da je EK prva institucija u svetu koja je zabranila TikTok da se instalira na službenim telefonima.

- Tačno znamo koje opasnosti donosi, istakla je.

EU je posebno zabrinuta zbog programa TikTok Lajt koji nagrađuje korisnike za obavljanje određenih zadataka, kao što su gledanje velikog broja video zapisa, ocenjivanje sadržaja i pozivanje prijatelja.

Smatra se da funkcije za nagrađivanje mogu imati negativan uticaj na korisnike, posebno decu, izazivajući zavisnost.

Zašto se TikTok lajt smatra posebno opasnim?

TikTok lajt uključuje novi sistem nagrađivanja (bodovanja) koji nije dostupan u tradicionalnoj verziji. Svako ko pogleda što više snimaka, lajkuje sadržaj ili pozove prijatelje na TikTok dobija digitalne novčiće, piše "Dojče vele".

Ovi novčići se mogu zameniti za vaučere, na primer za kupovinu na Amazonu.

Aplikacija, koja takođe sadrži mnogo video zapisa o plesu i pevanju, posebno je popularna kod dece i mladih. Prema uslovima korišćenja, korisnici moraju imati najmanje 13 godina.

Za mlađe od 18 godina, roditelji ili drugi zakonski staratelji moraju dati svoj pristanak. Međutim, nije jasno da li se efektno proverava starost, objasnila je EK.

BONUS VIDEO: Hrvat iz Bundestaga: Strašno smo pritisnuli Vučića!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI I TADIĆ, LICEM U LICE: Evo šta se desilo na treningu fudbalske reprezentacije Srbije! (VIDEO)