POLJSKI PREMIJER ZADIVLJEN IZRAELSKOM PVO: Spremni smo da se pridružimo projektu „Evropska gvozdena kupola“

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

16. 04. 2024. u 20:38

OPERACIJA koju je Iran nedavno izveo protiv Izraela veoma je slična ruskom masovnom raketnom napadu na teritoriju Ukrajine, izjavio je danas u Varšavi poljski premijer Donald Tusk, navodeći da akcije ove vrste utiču na inicijativu poljske vlade da se uključi u projekat „Evropske gvozdene kupole“ (Evropski nebeski štit).

ПОЉСКИ ПРЕМИЈЕР ЗАДИВЉЕН ИЗРАЕЛСКОМ ПВО: Спремни смо да се придружимо пројекту „Европска гвоздена купола“

Foto: EPA

-Iranska operacija protiv Izraela bila je gotovo identična masovnom napadu koji je Rusija izvela na Ukrajinu uz pomoć projektila, bombardera i dronova. Prema analizi naše vojske, moguće je da bi još jedan talas agresije iz Rusije mogao da izgleda tako. Stoga je potrebno veoma pažljivo proučiti svaki takav slučaj, naglasio je Tusk na konferenciji za novinare posle sastanka vlade sa generalima i šefom Biroa za nacionalnu bezbednost, prenosi agencija PAP.

Prema njegovim rečima, velika razlika je u tome što su u slučaju iranskog napada 90 odsto projektila i dronova oborili Gvozdena kupola i druge instalacije koje štite nebo nad Izraelom.

On je dodao da je većina ovih raketa i dronova oborena, ne iznad Izraela, već iznad Iraka ili Libana, što svedoči o efikasnosti ovog sistema.

Istovremeno je napomenuo da je Ukrajina u stanju da obori samo 30 odsto ovih vazdušnih ciljeva.

Tusk je istakao da rat u Ukrajini i iransko iskustvo pokazuju da je neophodno kontrolisati nebo nad svojom teritorijom i da stoga Varšava pokušava da preduzme korake „da popuni praznine“.

U tom kontekstu, on je naglasio da Poljska pokušava da dobije sisteme „od kojih bi trebalo da se napravi gusta gvozdena kupola nad poljskim nebom“.

-Zbog toga ćemo sarađivati i u okviru inicijative „European Sky Shield“. I ne smeta mi što su glavni pokretači ovog projekta bili Nemci. Ovaj sistem je takođe zasnovan na izraelskim raketama Arrow, koje su bile veoma efikasne, naglasio je poljski premijer.

On je napomenuo da će Poljska nastaviti da razvija svoje PVO sisteme Pilica, Narev i Visla.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave