NATO PRIHVATIO GORKU ISTINU: Ukrajina će morati da napravi kompromis sa Rusijom?

Novosti online

07. 04. 2024. u 16:57

UKRAJINA će na kraju možda morati da pristane na neku vrstu kompromisa sa Rusijom kako bi okončala sukob, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

НАТО ПРИХВАТИО ГОРКУ ИСТИНУ: Украјина ће морати да направи компромис са Русијом?

Foto: Shutterstock

U intervjuu za Bi-Bi-Si, šef NATO-a je ponovio da Zapad mora da nastavi da podržava Ukrajinu, dugoročno, "čak i ako verujemo i nadamo se da će se rat završiti u bliskoj budućnosti". On je dodao da zapadne zemlje treba da ulažu u odbrambene sposobnosti Kijeva kako bi bio otporniji u slučaju budućih neprijateljstava.

Istovremeno je signalizirao da je na Ukrajini da izabere kada i pod kojim uslovima će tražiti mir sa Rusijom.

"Na kraju dana, Ukrajina mora biti ta koja odlučuje na kakve kompromise su spremni", rekao je Stoltenberg, dodajući da je uloga Zapada da pomogne Kijevu da dođe do pregovaračke pozicije koja bi mogla da proizvede "prihvatljiv rezultat".

Stoltenberg je naglasio da ne gura Kijev na bilo kakve ustupke.

Ranije ove nedelje, šef NATO-a je pozvao članice alijanse da podrže Kijev na dugi rok i da se "manje oslanjaju na dobrovoljne priloge, a više na obaveze prema NATO-u". Mediji prenose da je Stoltenberg predložio petogodišnji paket vojne pomoći Ukrajini od 100 milijardi evra.

Tokom čitavog sukoba, Rusija je tvrdila da je otvorena za razgovore sa Ukrajinom. Međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zabranio je bilo kakve pregovore sa aktuelnim rukovodstvom u Moskvi nakon što su četiri bivše ukrajinske teritorije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji u jesen 2022.

Ukrajinski lider je izložio svoju "formulu mira" koja je za Moskvu "odvojena od stvarnosti".

U intervjuu za "Politiko", šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak izjavio je da će se Ukrajinci, iako su umorni od sukoba, žestoko protiviti svakom kompromisu sa Rusijom.

Međutim, prošlog meseca Zelenski je sugerisao da povratak ukrajinskim granicama iz 1991. više nije preduslov za pregovore sa Rusijom. Ipak, on je i dalje insistirao da Kijev mora da "povrati" teritoriju koju je izgubio od Moskve 2022. godine.

Moskva je poručila da Ukrajina mora da uzme u obzir činjenicu da su se njene granice drastično promenile od početka sukoba.

(RT Balkan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?