BLISKI ODNOSI DVE ZEMLJE: Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić u intervjuu za "DŽeruzalem post"

A. V. V.

06. 04. 2024. u 06:15

IZRAEL i Srbija su razvili saradnju u različitim oblastima, poručio je Aleksandar Nikolić, počasni konzul Srbije u Izraelu, u intervjuu za ugledni izraleski list "Džeruzalem post". On je, govoreći o bliskim odnosima dve zemlje tokom minulih decenija, istakao da je ponosan na doprinos Srbije izraelskoj istoriji.

БЛИСКИ ОДНОСИ ДВЕ ЗЕМЉЕ: Почасни конзул Србије у Израелу Александар Николић у интервјуу за Џерузалем пост

Foto Tanjug

- Veoma smo ponosni na to što smo među retkim nacijama koje imaju dve šume u Izraelu, zvanično nazvane po našim vladarima. Prva nosi ime po kralju Aleksandru Karađorđeviću, u blizini kibuca Šaar Haamakim, a druga je šuma kralja Petra Prvog Karađorđevića, kod kibuca Ginegar - rekao je Nikolić.

Srpski konzul istakao je da je Srbija 2016. donela Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta, koje nemaju živih zakonskih naslednika.

- Ovim zakonom, Srbija je postala primer ostatku Evrope, kako su je opisivale razne jevrejske međunarodne organizacije. Iako su Srbi bili među najvećim žrtvama nacističke Nemačke, oni su videli svoju obavezu da treba da isprave zločinačku nepravdu i da se sećaju stradanja Jevreja. Kada je Narodna skupština Srbije glasala za primenu zakona, bilo je nula glasova protiv - istakao je Nikolić.

Ambasador Srbije dodao je da je oduševljen odnosom predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa jevrejskim svetom, Izraelom i srpskom jevrejskom zajednicom.

- Predsednik Vučić je zakačio žutu zastavu sa Davidovim štitom na Predsedničku palatu, neposredno pre Petog svetskog foruma o Holokaustu u Jad Vašemu 2020. godine. Svi su bili dirnuti ovim gestom - naveo je srpski diplomata, podsetivši da su članovi porodice predsednika Srbije bili žrtve genocida tokom Drugog svetskog rata u NDH.

U razgovoru za "Džeruzalem post" Nikolić je istakao i saradnju dveju država u oblastima nauke, turizma i privrede. Naglasio je da Izrael podstiče investicije u Srbiji, rekavši da su njene kompanije od 2000. uložile skoro tri milijarde dolara u našu zemlju. Takođe, dodao je da smo od 2016. dostigli 13 nedeljnih direktnih letova između aerodroma "Ben-Gurion" i "Nikola Tesla" u Beogradu.

Kosovo srpski Jerusalim

POČASNI konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić poručio je za "Džeruzalem post" da je Kosovo kolevka srpske duhovnosti, istorije i identiteta. - Srbi su godinama pokušavali da objasne da je Kosovo njihov Jerusalim sa stanovišta duhovnosti, istorije i identiteta - poručio je Nikolić, dodavši da je Srbiji važna podrška Izraela na međunarodnoj sceni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)