HITNA INJEKCIJA ITALIJANSKOM ZDRAVSTVU: Vlada Italije u aprilu odlučuje o poboljšavanju narušenog sistema za lečenje građana koji dugo čekaju n

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

30. 03. 2024. u 08:18

ITALIJANSKA vlada, koja priprema urgentan plan za smanjenje vremena čekanja na specijalističke preglede, zahteva da se mobilišu svi regioni, da ambulante budu otvorene i uveče, i za praznike, kao i da se zaposli više medicinskog osoblja. Do kraja aprila stići će odluka Vlade kako bi se zaustavila degradacija u zdravstvu.

ХИТНА ИНЈЕКЦИЈА ИТАЛИЈАНСКОМ ЗДРАВСТВУ: Влада Италије у априлу одлучује о побољшавању нарушеног система за лечење грађана који дуго чекају н

Foto AP

Plan je odgovor na situaciju da se u Italiji stiglo dotle da je za jedan specijalistički pregled potrebno čekati i po godinu i po. A alarm za uzbunu je zazvonio posle izveštaja da čak 42 odsto ni imućnih građana ne može da se leči o državnom trošku, a ne može da plati privatno.

Plan da se primi više lekara i tako skrati vreme čekanja na preglede najavila je premijerka Đorđa Meloni, a ministar zdravlja Oracio Skilači objasnio da je ključan prijem više zdravstvenih radnika neophodnih specijalizacija, pa se namerava njihovo angažovanje i pred sticanje diplome.

Dodatni problem u Italiji je regionalna podela u zdravstvu, uz nedostatak podataka gde ima slobodnog mesta i mogućnosti da se ranije zakaže pregled. S obzirom na mogućnost zakazivanja pregleda u nekom drugom regionu ranije, predlaže se objedinjavanje svih centara za zakazivanje o državnom trošku, kao i u privatnim ustanovama, povezanim sa državnim uslugama.

Melonijeva je objavila i da je bilans u zdravstvu za 2024. dostigao istorijski maksimum, sa 3,5 milijarde evra više nego u prethodnoj godini. Nada je da pacijent, ipak, neće morati da kreće na "put nade" u drugi region.

Druga strana

ALI, u Italiji zdravstveni problemi imaju i drugo lice. Mnogi, naime, traže ispitivanje i kada nisu neophodna, a lekar neće da rizikuje da ga pacijent prijavi, pa ispiše zahtev za pregled i kada nije potreban.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)