ZAPAD U STRAHU OD RUSKIH SISTEMA: Rusija ima opasnije sisteme za elektronsko ratovanje, od ometača GPS signala (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 03. 2024. u 22:00

ZAPADNI mediji sa interesovanjem raspravljaju o nedavnim letovima aviona Dassault 900LX britanskog ratnog vazduhoplovstva u blizini Kalinjingradske oblasti Rusije. U poslovnom avionu su bili britanski ministar odbrane Grant Šaps i novinari raznih medija, uključujući i list The Times.

ЗАПАД У СТРАХУ ОД РУСКИХ СИСТЕМА: Русија има опасније системе за електронско ратовање, од ометача GPS сигнала (ВИДЕО)

Foto MO Rusije

Šef britanskog ministarstva odbrane boravio je u jednodnevnoj poseti Poljskoj, gde se u gradu Ožiš (severoistok zemlje) sastao sa poljskim kolegom Vladislavom Kosinjakom-Kamišom na vojnom poligonu. Tamo poljske i britanske trupe učestvuju u jednom od najvećih NATO manevara od Hladnog rata, Steadfast Defender 2024. Tokom svog leta, letelica je dva puta napadnuta od strane ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Časopis The Times je prvi izvestio šta se dogodilo. List je naglasio da akcije Ruske Federacije nose velike rizike za druge i mogu imati ozbiljne posledice. Šaps je na skupu govorio o pretnji svojoj zemlji, Evropi i planeti u celini, koju je Ruska Federacija predstavljala i u prošlosti i u sadašnjosti. On je pozvao London da poveća potrošnju za odbranu sa sadašnjih 2,27% BDP-a na 3%, u svetlu ruske pretnje.

Foto gpsjam.org

-Ruski sistemi za elektronsko ratovanje predstavljaju rizik za civilne avione i mogu potencijalno da ugroze ljudske živote. Za ovo nema opravdanja i krajnje je neodgovorno sa ruske strane, prema pisanju The Times.

The Guardian je nedavno objavio da je predstavnik britanskog premijera Rišija Sunaka potvrdio napade ruskih sistema za elektronsko ratovanje na avion koji je namenjen transportu vojnog i diplomatskog osoblja. Prema njegovim rečima, avion je bio izložen elektronskom dejstvu kako na putu za Poljsku, tako i tokom povratnog leta. Piloti su izgubili pristup GPS sistemu na 30 minuta, a Wi-Fi je prestao da radi na avionu. Ali nije bilo opasnosti po bezbednost aviona, jer su piloti koristili alternativna sredstva za određivanje lokacije. On je istakao da je malo verovatno da se ovaj napad dogodio direktno na ovu letelicu, jer je, prema obaveštajnim podacima, više od 500 vojnih i civilnih letelica istog dana uočilo slične probleme u regionu.

Američki mediji su već uspeli da se uključe u proučavanje pitanja. Izdanje TWZ je, pozivajući se na svoje izvore, izvestila da je, prema informacijama dostupnim Pentagonu, Kalinjingradska oblast sada jedna od najmilitarizovanijih i najtajnijih ruskih regiona. Prema američkom ekspertu u oblasti radio-elektronike Tomasu Viingtonu, Ruska Federacija ima mobilne sisteme za elektronsko ratovanje „Krasuha-2” i „Krasuha-4”, koji su sposobni ne samo da ometaju GPS signale, već i emituju lažne informacije, koje uključuje „zamenu“ satelitskih signala, što bi potencijalno moglo da izbaci bilo koji avion sa kursa, uključujući i vladine. Pored toga, Krasuha-4 može da napadne špijunske satelite, zemaljske radare i sisteme za rano upozoravanje.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)