ČAK 16 SAVEZNIH DRŽAVA TUŽI BAJDENA: Jedna odluka ga "skupo koštala"

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

22. 03. 2024. u 16:25

GRUPA od 16 američkih saveznih država podnela je tužbu protiv predsednikaDžoa Bajdena i ministra energetike zbog obustave izdavanja dozvola za izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG).

ЧАК 16 САВЕЗНИХ ДРЖАВА ТУЖИ БАЈДЕНА: Једна одлука га скупо коштала

Foto: Tanjug/AP

Krajem januara predsednik Bajden pauzirao je izdavanje dozvola za izvoz LNG-a, a ministarstvo energetike najavilo je analizu njihovog uticaja na ekonomiju i okoliš.

Zabrana je neustavna i krši odredbu o prioritetnom statusu izvoza i politiku samog ministarstva energetike, tvrdi kancelarija teksaškog državnog odvetnika Kena Paxtona u saopštenju objavljenom juče.

- Teksas je glavni proizvođač sirove nafte i prirodnog plina u državi i zabrana Bajdenovog kabineta naškodiće teksaškoj ekonomiji i milionima koji se oslanjaju na nabavku iz Teksasa - stoji u saopštenju.

Zabrana je posebno zabrinula Evropu

Uz Teksas, grupa uključujue i saveznu državu Luizianu, takođe važnog proizvođača plina u okviru SAD-a. Zabrana je posebno zabrinula Evropu koja danas kupuje više od 60 posto američkog izvoza. 

SAD je danas najveći snabdevač Evrope ukapljenim plinom i uvoznici upozoravaju da bi zabrana mogla imati negativne posledice po energetsku sigurnost Starog kontinenta u budućnosti, na primer u obliku povećanja cena zbog nedostatne količine plina na tržištu, kako ističe najveći nemački trgovac Uniper.

Portparol Evropske komisije izjavio je početkom februara da američka odluka "neće na kratki ni na srednji rok utecati" na sigurnost snadbevanja plinom u EU. Vodeća japanska elektroenergetska kompanija JERA izjavila je pak da bi američka obustava novih projekata, potraje li, mogla negativno uticati na snabdevanje Japana, ali i sveta.

(Indeks)

BONUS VIDEO: EVAKUACIJA ZBOG RUDNIKA: Stanovnici Maseja u Brazilu u opasnosti od urušavanja rudnika soli

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024