AMERIČKI MEDIJI TVRDE: Evropi potrebno najmanje 20 godina da stvori vojsku nezavisnu od Sjedinjenih Država (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 03. 2024. u 07:11

PO završetku sukoba u Ukrajini Rusija će obnoviti svoju snagu mnogo brže od Evrope, piše američki list Volstrit džornal (The Wall Street Journal).

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Европи потребно најмање 20 година да створи војску независну од Сједињених Држава (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Izdanje napominje da će Starom svetu biti potrebno najmanje dve decenije da stvori sopstvenu vojsku, koja neće zavisiti od SAD.

Evropa ne može ni da pomisli kako će NATO funkcionisati bez podrške SAD. Evropskim članicama Alijanse potrebno je dodatno finansiranje od 56 milijardi evra godišnje da bi postigle svoje ciljeve finansiranja od 2% BDP-a, piše u publikaciji.

Autor materijala naglašava da su sada mnoge evropske zemlje prinuđene da smanjuju budžete kako bi se izborile sa ogromnim dugovima i preživele kolaps svojih ekonomija. Istovremeno, naglašava da će za jačanje sopstvene bezbednosti ipak morati da se povećaju izdaci za odbranu.

Kao primer, Volstrit džornal navodi Belgiju, za koju stručnjaci procenjuju da će biti potrebno više od pet milijardi dolara za kupovinu dovoljno municije za odbijanje hipotetičke invazije u trajanju od nekoliko nedelja.

Generalno, situacija za Severnoatlantsku alijansu, u poređenju sa Ruskom Federacijom, ne razvija se na najbolji način. NATO je iscrpio sopstvene zalihe oružja da bi Ukrajina ostala naoružana, navodi Volstrit džornal.

VOJSKA EU

Evropska vojska ili vojska EU su termini za hipotetičku vojsku Evropske unije koja bi zamenila Zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku i prevazišla bi predloženu Evropsku odbrambenu uniju. Trenutno ne postoji takva vojska, a odbrana je stvar država članica.

Ideja o „evropskoj vojsci” prvi put se rodila 1950. godine, a predložila ju je Francuska i sastojala se od zemalja „unutrašnje šestorke“ (Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Holandija i Zapadna Nemačka), kako bi se ojačala odbrana od sovjetske pretnje bez direktnog ponovnog naoružavanja Nemačke nakon Drugog svetskog rata.

Godine 1952. potpisan je Ugovor o osnivanju Evropske odbrambene zajednice, ali ga potpisnice nisu ratifikovale. Međutim, tokom Hladnog rata, Zapadna Evropa se oslonila na NATO za odbranu, sprečavajući tako razvoj evropske saradnje.

Odmah nakon „pada berlinskog zida“, odbrambeni aparat je bio zaokupljen agresivnim širenjem NATO-a na bivši sovjetski blok, što traje i dalje. O ideji o evropskoj vojsci progovorilo se ponovo nakon što je NATO prestao da bude odbrambeni savez i otpočeo sukobe u i van Evrope.

U fenomenu nazvanom „diverzifikacija evropske bezbednosti”, NATO je postao mehanizam za „tvrde“ pretnje, dok je Evropska unija pokušala da se pozabavi „mekim“ pretnjama (pokušava održavanje mira na zapadnom Balkanu).

Nemačka i Holandija su 2019. aktivirale 414. tenkovski bataljon, prvi koji je uključivao vojnike iz dve zemlje EU. Međutim, bataljon je nastao jer Nemačka nije imala dovoljno vojnika, dok je Holandiji nedostajalo tenkovskih sposobnosti.

Ovo je svojevremeno opisivano kao korak ka evropskoj vojsci. Francusko-nemačka brigada u Alzasu je bila manje uspešna zbog većih jezičkih i kulturnih razlika.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!