ODBIO DA LEČI DESNIČARA Skandal u Nemačkoj: Lekar objasnio da slučaj nije hitan, a "savest mu ne dopušta negu ostrašćenih rušitelja zemlje"

I. Stanojević

22. 03. 2024. u 08:00

KUĆNI lekar u Nemačkoj, iz gradića Lara u saveznoj pokrajini Baden-Virtenberg, zaboravljajući Hipokratovu zakletvu, odbio je da leči pacijenta jer je lokalni političar desničarske stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

ОДБИО ДА ЛЕЧИ ДЕСНИЧАРА Скандал у Немачкој: Лекар објаснио да случај није хитан, а савест му не допушта негу острашћених рушитеља земље

Foto: Epa

Nije prvi, ali je njegov slučaj glasnije zabrujao, pošto je osuđen na život u invalidskim kolicima, te je priča "preskočila" državne granice. Dok se zaprepašćeni desničar Hajko Nisner (57) iščuđava, ne verujući šta ga je snašlo, lekar, čiji identitet mediji ne navode, poručuje da "ne bi odbio bolesnika da je priroda njegove bolesti hitna". Pošto nije, veli, neka ga drugi leči.

To mu je i poručio u imejlu, kojim otkazuje svoje medicinske usluge, i to ne privremeno, a ne libi se da objasni da "mu savest ne dozvoljava da leči ostrašćene koji ruše državu".

- Zbog očigledno različitih političkih stavova, tražim da nađete drugog lekara kome verujete - objašnjava pobliže svoj potez.

Nisner koji je, pre nego što se priključio desničarima, 26 godina bio član Hrišćansko-demokratske unije(CDU), kaže da sa svojim, sada bivšim lekarom, nikada nije razgovarao o politici i da je ovo kao grom iz vedra neba. Lekarovu odluku doživeo je kao ekstremno nedemokratsku. Godine 2016. on je, objašnjava, prešao u AfD, partiju koju smatra "novom CDU", a nipošto ekstremističkom. Lekar se pravda da mu je Nisner i pre bio veoma neprijatan zbog zahtevnog ponašanja, a da je saznanje o njegovom desničarstvu bila kap koja je prelila čašu.

Postaje opšta pojava

OVAKAV potez lekara nije izolovan slučaj u Nemačkoj, posebno u Baden-Virtembergu. Početkom 2021. godine, ordinacija u Štilingenu raskinula je ugovor sa pacijentkinjom Andreom Cirher (40), kandidatkinjom AfD za savezne izbore. I u ovom slučaju, lekar je za kandidaturu pacijentkinje saznao iz lokalnih novina. "Rekao mi je da je odnos poverenja uništen i da više ne može da pruži sto odsto mom lečenju", rekla je tada Cirherova.

- Kad sam u novinama video Nisnerovu fotografiju sa drugim članovima AfD, posle izbora u glavni odbor ove stranke u našoj pokrajini, odlučio sam da sa njim prekinem svaki kontakt. Ključno je, međutim, da lek koji mi je tražio nije od vitalnog značaja, te nisam ugrozio njegov život. Imao je vremena da nađe drugog lekara i od njega dobije recepte - kaže on.

BONUS VIDEO - DR NOVOSTI: Kako biti emocionalno inteligentniji?


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024