OGLASIO SE VISOKI ZVANIČNIK HAMASA: Prokomentarisao odgovor Izraela na predlog o primirju

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 03. 2024. u 16:51

VISOKI zvaničnik Hamasa Osama Hamdan izjavio je danas da je odgovor Izraela na poslednji predlog te palestinske grupe o prekidu vatre u Gazi, koji su predstavnicima te zemlje predali posrednici, bio negativan.

ОГЛАСИО СЕ ВИСОКИ ЗВАНИЧНИК ХАМАСА: Прокоментарисао одговор Израела на предлог о примирју

Foto: Eks printskrin/Sprinter

Hamdan je na konferenciji za novinare u Bejrutu rekao da su posrednici u utorak uveče obavestili predstavnike Hamasa da je odgovor Izraela generalno bio negativan.

Prema njegovim rečima, Izrael je, štaviše, povukao ono na šta je prethodno bio pristao u razgovoru sa posrednicima, što bi, kako je ocenio, moglo da dovede pregovore u ćorsokak. 

Hamdan je poručio da izraelski premijer Benjamin Netanijahu, njegova vlada i oni koji ga podržavaju snose odgovornost za "ometanje napora da se spase sporazum o razmeni talaca".

On je Izraelu uputio upozorenje zbog "zločina u Pojasu Gaze" i dodao Hamas smatra Tel Aviv odgovornim za živote palestinskog naroda.

Naglasio je i da svet mora da odgovori na osnovno pitanje - da li je vreme da se Izraelu sudi, prenosi Al Džazira.

Hamdan je rekao i da Hamas nastoji da prekine "agresivni rat" protiv palestinskog naroda.

- Pratimo tok pregovora preko posrednika u Egiptu i Kataru i izneli smo sveobuhvatnu viziju koja ostvaruje težnje našeg naroda. Hamas je predstavio svoju viziju u vezi sa razmenom zatvorenika i pokazao pozitivnost i visoku fleksibilnost - naveo je on.

Hamasov predlog uključuje prekid neprijateljstava, povratak raseljenih svojim domovima i povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze.

Razgovori o prekidu vatre nastavljeni su ove nedelje u Kataru, ali u dosadašnjim viišenedeljnim pregovorima nije postignut sporazum o prekidu vatre i razmeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Američki državni sekretar Entoni Blinken će u petak posetiti Izrael, u sklopu šeste misije na Bliskom istoku, od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Blinken će u razgovorima u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i Tel Avivu pokušati da ispregovara prekid vatre, puštanje talaca, povećanje humanitarne pomoći i plan za budućnost posle konflikta, saopštio je Stejt department.

BONUS VIDEO:  DR NOVOSTI - Kako biti emocionalno inteligentniji? 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)