FRANJO IMA SVE VEĆE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Papa se sprema u penziju?

Poglavar Rimokatoličke crkve sve je češće u rimskoj klinici Đemeli, a pripremljene tekstove mu čita sekretar.

ФРАЊО ИМА СВЕ ВЕЋЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ: Папа се спрема у пензију?

Foto: AP

Papa Franjo u poslednje vreme češće je na pregledima u rimskoj klinici Đemeli nego na svom „radnom mestu“ u Vatikanu. Razlog je pogoršanje zdravstvenog stanja i osamdeset i sedmogodišnji papa teško govori, pa mora zamoliti svog sekretara da pročita unapred spremljene govore. Imao je probleme sa bronhitisom, posledicu gripa, a već dugo ne može da hoda zbog bolova u kolenima. Ne može više ni da uđe u posebno vozilo koje se naziva „papamobil“, već ga njegovi pomoćnici unose u invalidskim kolicima.

„Nisam dobrom zdravlja, hteo bi pročitati dugi govor, ali imam problema sa disanjem“, rekao je papa ovih dana, otvorivši Pandorinu kutiju za sve moguće zaključke i kombinacije.  Iako je još nedavna rekao da ne razmišlja o penziji i izdavanju normi za regulisanje budućih papinskih ostavki, mnogi u Vatikanju veruju da se približava dan kada će Franja objaviti povlačenje. „Još sam živ“, često ponavlja argentinski papa na pitanje o odlasku u penziju, kao što je uradio njegov prethodnik Benedikt 16., ali ostavlja odškrinuta vrata za tu mogućnost. „Ostavka nije želja, nego mogućnost otvorena svim papama. Sve dok budem želio služiti nastaviću to činiti“, govorio je do nedavna, ali i tvrdio da će u slučaju promene uslove „morati ponovo razmisliti“. Za vatikanske analitičare upravo je došlo vreme „promene uslova“, jer je očito da papa više ne može normalno obavljati dužnosti, pa čak ni pročitati govor na opštoj audijenciji.

Vatikan zasad na kapaljku iznosi detalje o zdravstvenim problemima starog pape, ali su procurili podaci da je u rimskoj klinici gde su se lečili poslednji pape i gde je uvek jedan apartman spreman, bio na skeniranju CT-om, kako bi se videlo stanje unutarnjih organa. Lekari nisu ništa više rekli, ali da nije sve idealno pokazuje nekoliko papinih boravaka u uglednoj bolnici. Profesor Serđo Alfieri koji je papu operisao samo je izjavio da sadašnje teškoće nemaju veze sa njegovom abdominalnom operacijom.

Da se „nešto sprema“ ukazuje i tekst anonimnost kardinala koji se potpisao „Demos II“, očito iz grupe koja jedva čeka odlazak Franje i u kojem se otvoreno govori o Franjinom nasledniku kakvog očekuju konzervativci. Predlaže se tako i dnevni red“ za sledećeg papu, a anonimni kardinal je stavio naslov na svoj tekst „Vatikan sutra“. Istovremeno mnogi svetski mediji kalkulišu ko će naslediti Franju, a u prvom je planu mađarski kardinal Peter Erde, koji je trenutačno favorit broj 1.

Zasad nisu otkazana predviđena putovanja Franje, među kojima je u programu boravak u njegovoj rodnoj Argentini, u Belgiju i Polineziju. Neki su nagađali da će papa doći i na Kosovo, ali to je sada definitivno otpalo.

Najbolji znak da će se „nešto dogoditi“ je kada CNN postavi kamere na balkone koji gledaju na vatikanski trg i pojača novinarsku ekipu u Rimu. Zasad to nije slučaj, iako vlada sve veći pritisak novinara koji žele saznati detalje o papinom zdravlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)