ERDOGAN KREĆE U KOPNENU OPERACIJU VELIKIH RAZMERA: Priprema se pokret turske vojske - Granica se "zatvara"

Марија Стевановић
Marija Stevanović

07. 03. 2024. u 07:30

ORUŽANE snage Turske očekuju da će izvesti veliku kopnenu vojnu operaciju u severnom Iraku protiv militanata Kurdistanske radničke partije (PKK), zabranjenih u zemlji, prenosi list Hurijet, prema kojem je postignut odgovarajući sporazum sa iranske centralne i lokalne vlasti, pišu "RIA novosti".

ЕРДОГАН КРЕЋЕ У КОПНЕНУ ОПЕРАЦИЈУ ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА: Припрема се покрет турске војске - Граница се затвара

Foto: Depositphotos/Printscreen

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je rekao da Ankara očekuje da će na leto „rešiti pitanje bezbednosti granice” sa Irakom. Prema njegovim rečima, turska strana takođe nastoji da stvori bezbednosni koridor 30-40 km duboko u Siriji.

„Pre svega, u regionu gde je izvedena Operacija Klav-Lok, biće izvedena kopnena operacija velikih razmera. Pre operacije postignut je dogovor sa centralnom administracijom Iraka i administracijom Erbila, koju kontroliše porodica Barzani“, piše kolumnista publikacije Abdulkadir Selvi, blizak vladinim krugovima.

Publikacija pojašnjava da Ankara očekuje da iskoristi ovu operaciju da „zatvori“ svih 378 kilometara granice sa Irakom od terorista.

Oružani sukob sa Radničkom partijom Kurdistana počeo je u Turskoj 1984. i nastavio se 2015. godine. U severnom Iraku postoje baze PKK, protiv kojih turske oružane snage izvode vazdušne i kopnene operacije. Prisustvo turskih trupa u kampu Zlikan, severoistočno od Mosula, postalo je tačka spora između Bagdada i Ankare.

 

BONUS VIDEO:

GLASANjE U RUSIJI- IRVASI STIGLI PRVI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!