"MAKRONOVI PLANOVI SU SAMOUBILAČKI": Lavrov o novim navodima prvog čoveka Francuske

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

27. 02. 2024. u 16:13

RAZGOVOR o mogućnosti da Evropa pošalje vojno osoblje u Ukrajinu vodi se zbog nedostatka rezultata u povećanju pomoći Kijevu, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, napomenuvši da savetuje svima onima koji, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona, razmišljaju o mogućnosti slanja zapadnih trupa, da "koriste glavu" za racionalnije i bezbednije misli za Evropu.

МАКРОНОВИ ПЛАНОВИ СУ САМОУБИЛАЧКИ: Лавров о новим наводима првог човека Француске

Foto: Tanjug/AP

On je tako prokomentarisao izjavu francuskog predsednika da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu kako Rusija ne bi dobila rat .

- U nedostatku bilo kakvih vidljivih rezultata u povećanju pomoći Ukrajini u vidu isporuke municije i oružja, ukrajinski zvaničnici sve se više sukobljavaju - kazao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa jemenskim premijerom Ahmedom bin Mubarakom, podsetivši da ne odobravaju svi u Evropi isporuke oružja Kijevu.

Kako je primetio, francuski lider je naglasio da na teritoriji Ukrajine može biti stacionirana samo vojna lica iz pojedinih zemalja NATO-a, budući da drugi učesnici sastanka u Parizu tu ideju smatraju u principu neprihvatljivom. 

- Oni zaista ne žele da stvaraju uslove da neko može da pokrene pitanje člana pet Vašingtonskog (NATO) sporazuma. Makronovi planovi, koje je izneo na istom sastanku o stvaranju koalicije zemalja za snabdevanje Kijevu raketama dugog dometa sa ciljem gađanja udaljenih ciljeva na ruskoj teritoriji, su samoubilački - ocenio je Lavrov.

Ruski ministar spoljnih poslova je posle jučerašnjeg evropskog sastanka o Ukrajini u Jelisejskoj palati pozvao da se konferencijama u Parizu "ne pripisuje poseban značaj".

- Broj konferencija sazvanih na Zapadu sada se povećava. Njihov cilj je da kompenzuju nagli pad pažnje i smanjenje finansijskih mogućnosti za podršku režimu Zelenskog. Francuzi i predsednik Makron su veoma zainteresovani za sazivanje raznih događaja, ne obazirući se mnogo na to da li će se nešto dogoditi posle toga ili ne - poručio je.

Tako je podsetio da takvi događaji, uključujući Parisku konferenciju o klimi 2015. godine, na kraju nisu doveli ni do čega. 

Kako je naveo, u to vreme zapadne zemlje su obećale da će izdvajati oko 100 milijardi dolara godišnje zemljama u razvoju kako bi obezbedile bezbednu energetsku tranziciju u roku od 10 godina. 

Prema njegovim rečima, za sve ovo vreme na kraju nije izdvojeno više od 20-30 milijardi dolara za ove namene, što se veoma razlikuje od iznosa koje Kijev dobija od Zapada.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori