OTPISANI ZELENSKI NE MOŽE DO POBEDE: Evropljani ne veruju u Kijev

Novosti online

21. 02. 2024. u 17:20

SAMO 10 odsto Evropljana veruje da će Kijev moći da pobedi u sukobu u Ukrajini, duplo više Evropljana veruje da će pobediti Moskva, pokazalo je istraživanje koji su sproveli Datapraxis i YouGov za Evropski savet za spoljne odnose, prenosi Gardijan.

ОТПИСАНИ ЗЕЛЕНСКИ НЕ МОЖЕ ДО ПОБЕДЕ: Европљани не верују у Кијев

Foto: Tanjug/AP

Većina ispitanika veruje da će se sukob okončati dogovorom.

Studija je sprovedena u januaru, to jest, čak i pre preuzimanja kontrole nad Avdejevkom - glavnim uspehom ruskih snaga u protekloj godini - među stanovnicima 12 zemalja: Austrije, Francuske, Nemačke, Grčke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Rumunije, Španije i Švedske. 

Takva promena osećanja (u isto vreme prošle godine, Evropljani su bili najglasniji u insistiranju da Ukrajina treba da povrati kontrolu nad svim teritorijama)  zahtevaće od kreatora politike da zauzmu „realističniji“ pristup, zasnovan na definisanju šta prihvatljiv mir zapravo znači, navodi se u tekstu.

Istraživanje takođe pokazuje da Evropljani sve više veruju da je sukob u Ukrajini za njih od neposredne važnosti: 33% ispitanika je reklo da je imao veći uticaj na njihovu zemlju od rata na Bliskom istoku, a samo 5% smatra da su neprijateljstva između Izraela i Hamasa imala veći uticaj na njihovu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)