ISPRED AMERIKE I PAKISTAN U EKSKLUZIVNOM KLUBU ZEMALJA: Posle stelt lovaca, PAF tvrdi da ima hipersonične rakete (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 02. 2024. u 21:29

TO je tehnologija oružja koju američka vojska još uvek pokušava da uvede u svoj arsenal. Ali pakistansko vazduhoplovstvo (PAF) tvrdi da ga ima.

ИСПРЕД АМЕРИКЕ И ПАКИСТАН У ЕКСКЛУЗИВНОМ КЛУБУ ЗЕМАЉА: После стелт ловаца, ПАФ тврди да има хиперсоничне ракете (ВИДЕО)

Foto: Shutterstock/Ilustracija


 Posle napada PAF na Iran unutar njegove teritorije, te snage tvrde da imaju hipersonične rakete sposobne da lete brzinom od najmanje 5 maha uz visoku manevarsku sposobnost.

Hipersonične rakete su pojačane mlazim motorima velike snage. Mogućnost lansiranja visoko manevarskog oružja hipersoničnim brzinama daje prednost svakoj zemlji jer može izbeći bilo koji sistem protivvazdušne odbrane koji se trenutno koristi. Dakle, potraživanje je intrigantno, pošto se Pakistan bori sa rastućim dugom.

PAF je ove nedelje tvrdio da su njegove borbene sposobnosti dobile podsticaj uvođenjem nove tehnologije kao što su hipersonične rakete.

Ekspert indijskog vazduhoplovstva, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da tvrdnje da je raketa „hipersonična“ mogu biti „obmanjujuće“, jer skoro sve balističke rakete postižu hipersonične brzine u nekom trenutku tokom leta.

Ističući svoju snagu zbog „inicijative za transformaciju modernizacije“, PAF je u saopštenju naveo: „Nabavka borbenih aviona J-10C, bespilotnih vazdušnih sistema, modernih platformi za elektronsko ratovanje, povećanje snaga, najsavremeniji sistemi integrisane protivvazdušne odbrane, platforme za vazdušnu mobilnost, visoka do srednja protivvazdušna odbrana (HIMAD) i sposobnosti hipersoničnih raketa neviđenim tempom su ojačale ratne sposobnosti PAF-a.”

Tvrdnja je došla u trenutku kada je PAF zatečen kako drema, a iranske balističke rakete ušle su u njegov vazdušni prostor neotkrivene i nepresretnute da bi pogodile ciljeve na pakistanskom tlu.

Ovo je bilo slično incidentu kada je indijska autohtona supersonična krstareća raketa BrahMos slučajno ispaljena i sletela u nenaseljenu oblast Pakistana. Raketa, koja se često reklamira kao indijska „BrahMastra“ (krajnje nebesko oružje), uspela je da izbegne pakistanske radare. Pakistan je tvrdio da je pratio lansiranje "supersoničnog projektila" iz Sirse, baze vazdušnih snaga u severnoj Indiji. Ali uprkos navodnom praćenju, Pakistan nije mogao da presretne projektil.

Pre toga, 26. februara 2019. godine, 16 borbenih aviona Miraže indijskog vazduhoplovstva (IAF) prešlo je granicu između dve zemlje sa nuklearnim oružjem na visini od 30.000 stopa i udarilo u kamp Džaiš-e-Mohamed u Balakotu. Indijski borbeni avioni su potom krenuli kući i sleteli nazad nepovređeni i bez otpora.

Dakle, tvrdnja PAF-a se smatra hvalisanjem. Iako je verovatno da bi Kina, upletena u povremene vojne sukobe sa Indijom, mogla da obezbedi Pakistanu visokotehnološko oružje kako bi održao pritisak na njihovog zajedničkog suparnika.

Timoti Rajt, vojni analitičar Međunarodnog instituta za strateške studije, rekao je za Defens njuz (Defence News) da je hipersonična raketa na koju Pakistan spominje verovatno bila CM-400AKG (YJ-12), koju je zemlja kupila pre pet godina za svoj JF -17 Tander mlaznjak. Izdanje usluge uključivalo je video sa projektilom CM-400AKG.

CM-400AKG navodno može da manevriše u poslednjim sekundama leta, pomažući mu da izbegne odbranu neprijatelja. Dostiže pet puta veću brzinu od zvuka, tvrde mediji.

Tvrdnja koju odbrambeni stručnjaci prihvataju sa malom zadrškom. „Prema proizvođaču projektila (Aviation Industry Corporation of China), CM-400AKG može da putuje hipersoničnim (maha više od 5) brzinama“, rekao je on za Defens Njuz. -Međutim, nije bilo nezavisne procene ove tvrdnje. Pakistan je kupio 60 CM-400AKG po ukupnoj ceni od 100 miliona dolara. Nabavka je transformisala JF-17 u moćne ubice brodova.

CM-400AKG je, nesumnjivo, glavno pakistansko oruđe za podrivanje indijske protivvazdušne odbrane i proizvodi se u Kini. To je prvenstveno protivbrodska raketa. Navedeni domet ove rakete je između 100 i 240 kilometara. Takođe, za razliku od drugih protivbrodskih raketa, prati visoku balističku putanju leta.


DA LI SU HIPERSONIČNE RAKETE NEPOBEDIVE?

Hiperzvučne rakete možda nisu ultimativno nepobedivo oružje, kako se hvale Kina i Rusija. Barem se čini da američki odbrambeni establišment veruje u to.

Hipersonične rakete su novo smrtonosno oružje u arsenalu Rusije i Kine za projektovanje njihove moći. Rat Ukrajine i Rusije, međutim, razbio je mit koji propagira Rusija da su hipersonične rakete nepobedive.

Ruska hipersonična raketa dugog dometa H-47 Kinžal dugo je izazivala strah i divljenje među protivnicima zemlje. Faktor straha je bio usklađen sa iznenađenjem i veseljem koje je usledilo nakon navodnog obaranja Kinžala od strane nedavno isporučenog sistema PVO Patriot u maju 2023.

Kina se takođe borila da uništi američku grupu nosača aviona svojom najnovijom hipersoničnom balističkom raketom dugog dometa DongFeng-27, kako bi signalizirala dolazak svoje strategije „Plavog zmaja” u Indo-Pacifiku.

Peking se prilično hvalio svojim programom hipersoničnog naoružanja i već ga je koristio da uskrati pristup području SAD. Međutim, američki programi hipersoničnog oružja zaostaju zbog nedostatka plana, tehnoloških nedostataka i uverenja da su balističke rakete bolja i isplativa opklada protiv protivnika.

Američka vojska, mornarica i vazduhoplovstvo imaju sopstveni program razvoja nenuklearnih hipersoničnih projektila za razvoj oružja koje leti pet puta brže od brzine zvuka i provode većinu svog leta u Zemljinoj atmosferi.

Indija takođe radi na hipersoničnoj tehnologiji i napravila je aerotunel za testiranje u Hajderabadu. Izvršio je prvi uspešan test potpuno autohtonog demonstracionog vozila hipersonične tehnologije pokretanog vazdušnim skram-džet motorom (air-breathing scramjet engine) (vazduh snabdeva mlazni pogon). Indijsko Ministarstvo odbrane objavilo je to 7. septembra 2020.

(eurasiantimes.com/Ritu Šarma)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!