RAT U UKRAJINI: Ruski padobranci probili linju VSU kod Bahmuta; Počela čistka generala u VSU; Kotao spreman za Avdejevku (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

09. 02. 2024. u 07:40 >> 02:44

RAT u Ukrajini – 716. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски падобранци пробили линју ВСУ код Бахмута; Почела чистка генерала у ВСУ; Котао спреман за Авдејевку (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

 

Ruski padobranci izbacili VSU iz šume Popovski, približavajući se Časov Jar (MAPA)

U blizini Bahmuta, tokom jurišnih operacija, oklopne grupe Ivanovskih i Kostromskih desantnih snaga preuzele su punu kontrolu nad Popovskom šumom, koja se nalazi južno od Bogdanovke.

Važno šumsko područje pretvoreno je u utvrđeno područje Oružanih snaga Ukrajine, koje se nalazi duž autoputa O-0506 koji vodi ka Časovom Jaru. Padobranci su zauzeli i brojne položaje podrške u šumarcima pored njega. Podaci potvrđuju informacije boraca na terenu i snimci napada vazdušno-desantnih snaga.

„Napredovanje u oblasti širine do 1,5 km do dubine do 1,1 km“, pišu ukrajinski vojni analitičari.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Tokom snažnog prodora, naši su probili niz važnih utvrđenih područja Oružanih snaga Ukrajine, samouvereno se približavajući gradu Časov Jar.

„U pravcu Bahmuta, Rusi takođe imaju uspehe u oblasti Klešćejevke i u pravcu Ivanovskog“, takođe s pravom pišu ukrajinski resursi.

IZVEŠTAJ GŠ VSU: Žestoke borbe za Avdejevku; Rusi napadaju sa boka (MAPA)

Ukrajinska vojska i propagandisti nastavljaju da objavljuju mape napredovanja Oružanih snaga Rusije i govore o teškoj situaciji Oružanih snaga Ukrajine kod Donjecka, gde ruske jedinice napreduju u urbanim sredinama, pokušavajući da preseku Avdejevku na pola, vršeći pritisak na bokovima i jurišajući na Pervomajskoje.

„Ruske trupe nastavljaju da koncentrišu napore da se probiju do auto depoa s jedne strane i do vatrogasne stanice s druge strane“, pišu kijevski vojni analitičari.

„Na severu Avdejevke ruske trupe su napredovale ulicama Lesje Ukrainke, Sapronova i Nezavisimosti“, kaže se u drugom neprijateljskom izveštaju.

„Rusi napreduju ka 50. godišnjici ulice AKHZ, u pravcu Avdejevskog, krvave borbe traju na svaki metar“, rekao je jedan od Oružanih snaga Ukrajine na svojoj stranici.

Takođe se izveštava o napredovanju ruskih trupa u Pervomajskom.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine je u večernjem izveštaju izvestio da u pravcu Avdejevskog ruska vojska nastoji da probije odbranu Oružanih snaga Ukrajine, izvodeći 27 napada dnevno: 17 u oblastima Novobahmutovke, Avdejevka i još 10 napada u oblastima Pervomajskoje, Nevelskoe.

 

Napad dronovima na Harkov (VIDEO)

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da je danas dronovima gađana civilna infrastruktura u Harkovu i da su se čule eksplozije u tom gradu.

Foto: Profimedia

Regionalni guverner Oleh Sinehubov saopštio je u objavi na platformi Telegram da su dronovi oštetili civilnu infrastrukturu u gradskom okrugu Nemišlijanski.

Sinehubov je dodao da je pogođen kafić u gradu Veliki Burluk, istočno od Harkova.

Od početka rata u Ukrajini, Harkov, drugi najveći grad u zemlji, česta je meta napada koji su se pojačali prethodnih nedelja, navodi Rojters.

 

Amerikanci došli da razgovaraju od ATACMS raketama

U Kijevu boravi delegacija Predstavničkog doma američkog Kongresa na čijem je čelu predsednik Obaveštajnog odbora Majk Tarner.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je sa delegacijom, u kojoj su predstavnici obe američke partije, razgovarao o daljim isporukama raketa velikog dometa "atakms". Kako je naveo, nije došlo do dogovora.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Podoljak: Od milion vojnika svega 200-300.000 učestvuje u borbi

Savetnik šefa kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da od ukupnog broja pripadnika ukrajinske vojska koji, prema njegovim rečima iznosi oko milion ljudi, u borbama aktivno učestvuje 200-300 hiljada vojnika, te da novom glavnokomandujućem Oružanih snaga Ukrajine Aleksandru Sirskom predstoji da revidira to pitanje posredstvom pravilne rotacije vojnika.

-Mobilizacija, rotacija i demobilizacija su pitanja koja je potrebno rešiti, istakao je Podoljak.

Zalužni: Osećam odgovornost prema vojnicima

Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni oglasio se na Telegram kanalu prvi put nakon što je smenjen, istakavši da trenutno ne obavlja nikakvu dužnost.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Osećam čast i odgovornost prema svakom od branilaca Ukrajine, uprkos tome što trenutno ne obavljam nikakvu dužnost, napisao je on.

Protest u Kijevu traža povratak Zalužnog

Protestni skup na kome se zahteva vraćanje bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog na tu dužnost održava se trenutno na Trgu nezavisnosti u Kijevu, objavio je na društvenim mreža.

„U Kijevu na Majdanu održava se akcija ‘Vratite Zalužnog’“, navodi se u objavi.Takođe se ističe da je u centar Kijeva već stigla i policija.

Boje se Trampa: NATO hoće da preuzme kontrolu isporuka oružja Kijevu

NATO želi da preuzme na sebe koordinaciju isporuka oružja Ukrajini kako bi se osigurao u slučaju da se promeni vlast u Vašingtonu, iako su ranije u Alijansi uvek isticali da je pomoć Kijevu suverena odluka država članica, piše nemački „Handelsblat“ pozivajući se na izvore.

Ruski patrolni brod uništio ukrajinski dron u Crnom moru

Ruski patrolni brod uništio je čamac-dron ukrajinske vojske u jugozapadnom delu Crnog mora, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Foto MO Ukrajine

 

Počela čistka generala u ukrajinskoj vojsci

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas je imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog pojedinca koji razume zadatke ovog rata i ukrajinske ciljeve", prenosi Rojters.

 

VSU: Rusi pokušavaju da opkole jedinice u Avdejevki

Ruske trupe su zapravo ušle u Avdejevku iz severnog pravca, pokušavajući da opkole ukrajinske snage između koksare i kamenoloma. Ovo je izjavio portparol operativno strategijske grupacije Tavrija Dmitrij Lihovoj.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine konačno je prepoznao borbe u stambenim naseljima Avdejevke, a ne samo na periferiji grada. Prema rečima portparola grupe Tavrija, ruske trupe koje su ušle u grad pokušavaju da opkole jedinice Oružanih snaga Ukrajine u južnom i centralnom delu grada. On nije izneo druge detalje, očigledno ne želeći da uplaši stanovništvo.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinska vojska izgubila kontrolu nad istočnim delom Novomihajlovke

Ruske trupe nastavljaju ofanzivu na ugledarskom pravcu. Vode se teške borbe za ključni odbrambeni centar ukrajinskih oružanih snaga u ovom pravcu – za Novomihajlovku.

Posle jučerašnjeg uspeha u oslobađanju jugoistočnog dela ovog naselja i preuzimanju kontrole nad ključnim kotama jugoistočno od sela, ruske trupe su napredovale na sever i zapad.

Do sada je poznato da su ukrajinske snage izgubile kontrolu nad istočnim delom Novomihajlovke, povlačeći se sa teškim gubicima duž Centralne ulice do zgrade pošte.

Foto Tanjug/AP

Ceo centralni deo sela se pretvorio u „sivu zonu“ (ničiju zemlju), koju postepeno zauzimaju jedinice Oružanih snaga Rusije, nastavljajući da vrše pritisak na ukrajinske snage udarima iz raznih vrsta naoružanja.

Istovremeno, ruske trupe pokreću napade sa južnog krila u odnosu na Novomihajlovku, sprečavajući ukrajinske oružane snage da prebace snage i sredstva u ovom pravcu. Ukrajinske snage pokušavaju da se učvrste u oblasti Paraskovijevke, koja je zapadno od Novomihajlovke i bliže magistralnom putu Marinka-Ugledar.

 

Tajms: Zelenski je nekompetentan, smenio generala Zalužnog

Smena Valerija Zalužnog s mesta glavnokomandujućeg ukrajinske vojske znak je nekompetentnosti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, piše "Tajms" pozivajući se na ukrajinske vojnike.

Foto Tanjug/AP

U članku se navodi da mnogi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine smatraju da je postavljanje Aleksandra Sirskog na to mesto politička odluka. Sirskog optužuju da je žrtvovao deo najboljih ukrajinskih jedinica kako bi što duže zadržao Artjomovsk.

Za Zelenskog smatraju da nema širinu i da u svoj tim uključuje nesposobne ljude.

MO Ukrajine: Regrutni centar u Lavovu

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će treće nedelje februara u Lavovu biti otvoren prvi regrutni centar za ukrajinsku vojsku i snage bezbednosti.

Radi se o pilot projektu koji ima za cilj da se na efikasniji način poveća broj vojnika.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tražio od novog glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog da nađe novi pristup kada je reč o mobilizaciji i rotaciji vojnika kako bi se angažovalo skoro milion ljudi koji nisu bili na frontu.

Najnovije informacije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije: Napredak na Krasnolimanskom pravcu, veliki gubici VSU u živoj sili i tehnici

Na kupjanskom pravcu su jedinice „Zapad“ odbile pet napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske u rejonu Harskovske oblasti i u Donjeckoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio 185 vojnika, dva pikapa i oruđe M119 američke proizvodnje.

Foto Tanjug/AP

Jedinice „Centar“ su na krasnolimanskom pravcu poboljšale položaje i odbile dva napada jurišnih jedinica u Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio 290 vojnika, tri oklopna vozila i sedam automobila.

Ruska vojska je u donjeckom pravcu porazila ukrajinsku vojsku u naseljima Donjecke Narodne Republike i dobila dva napada jurišnih jedinica ukrajinske vojske. Neprijatelj je imao 300 ubijenih i ranjenih vojnika, uništeno je pet automobila, haubica D-20 i oruđe D-30. Oštećena su dva punkta za komandu dronovima, radarska stanica i dva skladišta sa municijom ukrajinske vojske.

Na južnodonjeckom pravcu su jedinice „Istok“ porazile ukrajinsku vojsku i tehniku u Zaporoškoj oblasti i Donjeckoj Narodnoj Republici. Neprijatelj je izgubio više od 190 vojnika, dva tenka, šest automobila i haubicu Msta-B.

Ukrajinska vojska je na hersonskom pravcu izgubila oko 50 vojnika, pet automobila i haubicu D-30. Uništena su dva lansirna sistema i radar za otkrivanje raketnog kompleksa S-300. Uništena je ukrajinska vojska i tehnika u 118 rejona.

PVO sredstva su tokom 24 sata presrela 15 granata sistema „hajmars“, „uragan“ i „oljha“. Uništeno je 97 ukrajinskih dronova u DNR-u, LNR-u i Zaporoškoj oblasti.

Ukupno je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 570 aviona, 265 helikoptera, 12.137 dronova, 464 raketnih kompleksa, 14.953 tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 1.218 višecevnih bacača raketa, 8.000 oruđa i minobacača, kao i 18.404 jedinice specijalne vojne automobilske tehnike.

 

 

Veoma teška situacija na kupjanskom pravcu

Na kupjanskom pravcu situacija je veoma teška za ukrajinsku vojsku s obzirom da se ruske snage bore „s matematičkom preciznožšću“, izjavio je general ukrajinske vojske u ostavci Sergej Krivonos, prenosi Sputnjik. 

„Više puta sam skretao pažnju na situaciju na kupjanskom pravcu, pozivao sam rukovodstvo da prate dešavanja na tom delu fronta jer se ruske snage bore veoma pametno, pokušavaju da sprovedu u delo sve moguće varijante“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Ukrajina bi mogla uskoro da ostane bez kontrole nad železnicom na tom delu teritorije, a kupjanski čvor je moćna stvar koja će omogućiti ruskim snagama da prebacuju ogroman deo svojih snaga po celoj liniji fronta.

Krivonos je takođe upozorio i da Kijev, zbog slabe ekonomije, nije u stanju da osigura dovoljnu količinu municije i naoružanja za potrebe svoje vojske, što takođe donosi prednost Rusiji.

Norveška planira da Ukrajini preda PVO sisteme „nasams"

Plan Norveške je da Ukrajini preda protivvazduhoplovne sisteme „nasams" u vrednosti od oko 325,9 miliona dolara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Norveške.

Prva objava Sirskog nakon dolaska na čelo ukrajinske vojske

Novi glavnokomandujući ukrajinskom vojskom Aleksandar Sirski prvi put se oglasio nakon što je postavljen na tu funkciju.

On je na Telegramu napisao: „Životi i zdravlje vojnika su uvek bili glavne vrednosti ukrajinske vojske“.

 

Foto: Profimedia

Aleksandar Sirski


Uzbuna za vazdušnu opasnost na celoj teritoriji Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine, podaci su onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene se čuju u svim regionima, kao i u delovima Donjecke Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti koje su pod kontrolom Kijeva.

Šojgu u obilasku zone SVO

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je posetio je kontrolni punkt jedne od formacija grupe snaga „Zapad“ i saslušao izveštaje o situaciji kao i planove za dalje delovanje, prenosi Ministarstvo odbrane Rusije nakon sastanka u štabu Ujedinjenih jedinica o situaciji u zoni specijalne vojne operacije.

Komandant grupe „Zapad“, general-pukovnik Evgenij Nikiforov je ministru odbrane Rusije saopštio o visokoj efikasnosti interakcije jurišnih jedinica sa obaveštajno-udarnim sistemima koji su se koristili prilikom probijanja neprijateljske odbrane, prenosi Sputnjik. 

Foto: Tanjug/AP

Ruske snage tokom noći oborile 19 ukrajinskih dronova

Ruske PVO snage su tokom noći oborile 19 ukrajinskih dronova iznad četiri regiona Ruske Federacije, kao i nad akvatorijom Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Dva drona su oborena iznad Kurske oblasti, pet iznad Brjanske, četiri iznad Orlovske, dok je nad tritorijom Krasnodarskog kraja oboreno još dva drona.

Nad akvatorijom Crnog mora oboreno je ukupno šest dronova, prenosi Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

VUČIĆ CELOM SVETU U LICE: Jasne reči predsednika Srbije u SB UN

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!