PRIMIRJE KUJU UZ ZVUKE PROJEKTILA: Hamas izneo predlog za zaustavljanje vatre od 135 dana, koji nije naišao na podršku Izraela

A.Vojinović

08. 02. 2024. u 07:00

PREKID vatre u tri faze, svaka u trajanju od 45 dana, tokom koje bi došlo do nove razmene preostalih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze i palestinskih zatvorenika, plan je koji je juče predložio Hamas kako bi borbe, koje su još u punom jeku u enklavi, posle nešto više od četiri meseca konačno utihnule. Američki predsednik Džozef Bajden je plan ocenio "malo preteranim", dok su neimenovani zvaničnici iz izraelske administracije za Si-En-En poručili da Tel Aviv sigurno neće prihvati Hamasov predlog.

ПРИМИРЈЕ КУЈУ УЗ ЗВУКЕ ПРОЈЕКТИЛА: Хамас изнео предлог за заустављање ватре од 135 дана, који није наишао на подршку Израела

Tanjug

- Nema šanse da Izrael pristane na prekid vatre i povlačenje svojih snaga iz Gaze. Hamas traži i oslobađanje zatvorenika zarobljenih 7. oktobra. To je nešto na šta Izrael nikada neće pristati - izjavio je izvor za američku TV.

Hamasov predlog podrazumeva i obnovu palestinske enklave, potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze, kao i razmenu tela i posmrtnih ostataka poginulih. Palestinska grupa ovim predlogom odgovorila je na međunarodnu ponudu o primirju, koju su joj prošle nedelje preneli katarski i egipatski posrednici, uz podršku SAD i Izraela.

U Hamasovom predlogu o primirju, u koji je "Rojters" imao uvid, navodi se da bi u prvoj fazi svi izraelski ženski taoci, muškarci ispod 19 godina, stari i bolesni bili oslobođeni u zamenu za puštanje palestinskih žena i dece iz izraelskih zatvora. Preostali muškarci bi bili oslobođeni tokom druge faze, dok bi razmena tela preminulih bila rezervisana za treću fazu. Hamas, takođe, očekuje da bi do kraja poslednje runde primirja, odnosno, posle 135 dana pauze, zaraćene strane postigle dogovor o kraju rata.

Hamas traži i da se tokom primirja oslobodi 1.500 zatvorenika, od kojih trećinu želi da izabere sa liste Palestinaca koji služe doživotnu kaznu. Utihnuće oružanih dejstava bi povećalo i snabdevanje hranom i drugom humanitarnom pomoći palestinskim civilima u Gazi koji se suočavaju sa glađu i nestašicama osnovnih zaliha. Taj plan bi uključivao da u enklavu dnevno uđe do 500 kamiona.

U Izrael je juče stigao američki državni sekretar Entoni Blinken, koji se u Jerusalimu iza zatvorenih vrata sastao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom kako bi razgovarali o situaciji u Gazi, ali i drugim viskokim zvaničnicima. Netanijahuova kancelarija nije objavila detalje sastanka sem poruke da je susret bio "dugačak i dubinski".

- Ima puno posla koji treba da se uradi da bi se postigao dogovor koji bi omogućio oslobađanje talaca u Gazi. Ali, mi smo veoma fokusirani da uradimo taj posao i nadamo se da ćemo moći da oslobodimo taoce. SAD i Izrael intenzivno posmatraju Hamasov predlog o primirju - rekao je Blinken posle sastanka sa izraleskim predsednikom Isakom Hercogom, koji je prokomentarisao da poseta američkog državnog sekretara stiže u veoma kritičnom trenutku.

Izrael i Hamas su se do sada dogovorili o jednonedeljnom prekidu vatre u novembru prošle godine. Tokom te pauze oslobođeno je oko 100 talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika. Prema poslednjim podacima palestinskog ministarstva zdravlja, u izraelskim napadima na Pojas Gaze poginulo je 27.708 Palestinaca, dok je ranjeno 67.147.

"Zamrznuti" odnosi Rijada i Tel Aviva

SAUDIJSKA Arabija obavestila je SAD da neće biti diplomatskih odnosa između Rijada i Tel Aviva bez priznavanja nezavisne palestinske države prema granicama iz 1967. godine, koje uključuju Istočni Jerusalim. Dodaje se da je uslov za uspostavljanje izeaelsko-saudijskih odnosa i prestanak izraelske agresije na Pojas Gaze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)