PREMIJER U ZEMLJI ČUDA: Francuska po meri "Gabrijela Tačera"

KAKO bi to moglo da izgleda živeti u zemlji u kojoj se radi četiri dana u nedelji, gde medicinske sestre s iskustvom upisuju direktno treću godinu studija medicine, a nevaspitana deca idu o trošku vlade u internat?

ПРЕМИЈЕР У ЗЕМЉИ ЧУДА: Француска по мери Габријела Тачера

Foto: Tanjug/AP

To su samo neke od mera koje je u predstavljanju programa nove vlade izložio francuski premijer Gabrijel Atal, u trenutku dok poljoprivrednici dižu zemlju na noge.

Imao je mnogo zanimljivih i neobičnih ideja. Jedna od njih je i da pacijenti koji ne budu ispoštovali zakazani termin kod lekara, taj izostanak plate, jer su nekome drugom ko dugo čeka na pregled neopravdano zauzeli mesto.

Premijer planira i da generalizuje civilnu nacionalnu službu početkom 2026. godine za sve dobrovoljce. U ovoj "civilnoj vojsci" mladi Francuzi 12 dana posvećuju fizičkim i sportskim aktivnostima i životu u zajednici, uče o javnim službama i pravima, upoznaju se sa građanskim aktivnostima i evropskim i nacionalnim institucijama, istražuju kulturne znamenitosti, podučavaju se odbrani i bezbednosti i razvijaju svest o ekološkoj tranziciji. 

Atal je najavio i uvođenje edukativnog rada od javnog interesa za delikvente mlađe od 16 godina, probno nošenje đačkih uniformi, rad na poštovanju autoriteta u školi, na ulici i u porodici, slanje u internat dece s kojima roditelji ne mogu da izađu na kraj, kontrolu korišćenja elektronskih sprava s ekranima u školi i van nje.

Nezaposleni koji primaju socijalnu pomoć moraće da rade bar 15 sati nedeljno, a biće konfiskovane i prazne kancelarije i prepravljene u stanove. Program besplatne lekarske pomoći za ilegalne strance preispitaće se do leta. Svi strani lekari koji leče u Francuskoj dobiće stalni boravak, a školskim medicinskim sestrama plate će biti povećane za 200 evra. Ukinuće se nepotrebne norme i izvršiti debirokratizacija zemlje. Od ministarstava se traži da isprobaju eksperimentalni program sa radnom nedeljom od četiri dana. Čistačice kancelarija više neće morati da dolaze rano ujutro ili kasno uveče, već će svoj posao moći da obavljaju i preko dana. 

Najavljeno je i povećanje najnižih plata, bez ulaženja u detalje. Ekologija treba da bude u službi građana, a ne da im zagorčava život, kao što to trenutno radi poljoprivrednicima. Atal insisitra i na daljem investiranju u nuklearnu energiju. Najavio je i odlučnu borbu protiv dilera, krađa i delikvencije, upisivanje abortusa u Ustav, debatu o eutanaziji, kao i industrijski, energetski i kulturni suverenitet Francuske. I pored toga, odao je elož Evropi.

Za prehrambeni suverenitet je tražio da bude unet u zakon. Norme koje se traže od francuskih poljoprivrednika ubuduće će se zahtevati i kod uvoza. Cilj francuskih vlasti je i borba protiv nelojalne konkurencije iz inostranstva, a prvi na meti su piletina iz Ukrajine i slobodna trgovina s Južnom Amerikom. Kazne koje će se ubirati od distributivnih lanaca za nepoštovanje ugovora, davaće se kao subvencije ratarima.

Levičar u centrističkoj vladi je predložio neke toliko desničarske mere da su ga komunisti prozvali "Gabrijel Tačer". Drugi kažu da bi mnogo toga navedenog bilo lepo, da politički ciklus kreće ispočetka, a ne u sedmoj godini Makronove vladavine.

- Živeti u Francuskoj 2024. je biti u zemlji u kojoj se piše istorija – rekao je Atal, a kao jedno od dostignuća naveo je i to da je u državi u kojoj su se pre deset godina odvijale demonstracije protiv istopolnih brakova, sada premijer deklarisani gej.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave