KO JE GABRIJEL ATAL, NAJMLAĐI PREMIJER U SAVREMENOJ FRANCUSKOJ ISTORIJI: Ekspresni uspon mladog političara

KO je Gabrijel Atal, najmlađi premijer u okviru francuske Pete Republike? Ima samo 34 godine, a šira francuska javnost je njegovo mladalačko lice već dobro upoznala u jeku pandemije kovida, kada se redovno pojavljivao na malim ekranima kao portparol Vlade.

КО ЈЕ ГАБРИЈЕЛ АТАЛ, НАЈМЛАЂИ ПРЕМИЈЕР У САВРЕМЕНОЈ ФРАНЦУСКОЈ ИСТОРИЈИ: Експресни успон младог политичара

Foto: Tanjug/AP

Oni koji ga podržavaju, ističu da je efikasan, popularan, kao i da ima dobar bilans na prethodnim funkcijama. Podržavaju ga i poslanici vladajuće stranke.  

Atal je bio savetnik u ministarstvu za socijalna pitanja i zdravlje (2012-2017), poslanik vladajuće censtrističke stranke REM (2017-2022), državni sekretar pri ministarstvu obrazovanja i mladih (2018-2020), portparol Vlade (2020-2022) i ministar javnih finansija 2022-2023), dok je od jula prošle godine do danas bio ministar obrazovanja.

Već sa 17. godina pridružio se francuskim socijalistima i u njihovim redovima ostao punih deset godina, posle čega je 2016. godine prišao novoj centrističkoj formaciji koju je formirao Emanuel Makron. Od tada je ekspresno napredovao u karijeri.

Posle jučerašnje ostavke Elizabet Born, Gabrijel Atal je istican kao gotovo izvestan novi premijer. Tako je i bilo. Jutros su Makron i Atal zajedno doručkovali u Jelisejskoj palati, a onda je stigla i vest o Atalovom imenovanju.

Zanimljivo je da je najmlađi predsednik u savremenoj istoriji Francuske, Emanuel Makron, postavio najmlađeg premijera. Makron je u trenutku ulaska u Jelisej imao 39 godina, Atal sada ima 34. Mnogima upada u oko sličan put dvojice političara, zbog čega neki izvlače zaključak da Makron, koji trenutno provodi poslednji, drugi predsednički mandat, na ovaj način možda sprema svog naslednika.

Oni koji podržavaju Gabrijela Atala ističu da je staložen i briljantan u nastupima, dok mu drugi kao manu pripisuju "manjak" godina, smatrajući da je iskustvo izuzetno važno na ovakvim funkcijama, naročito u situaciji kada francuska vlast nema većinu u skupštini. Neki ističu i pitanje autoriteta pred mnogo starijim članovima buduće vlade.

Vladajuća struktura smatra da bi mladost i energičnost mogli upravo bi da budu Atalov adut. Emanuel Makron je poručio da računa na njegovu energiju prilikom sprovođenja daljih reformi.

Opozicija je s druge strane dosta kritična i u Atalu vidi "malog Makrona". Vođa krajnje levice Žan-Lik Melanšon istakao je da je ovim imenovanjem "nestala funkcija premijera" i da će sada "predsednički monarh sam vladati sa svojom svitom". Predsednik Socijalističke partije Olivije For je ironično dodao da "Makron zamenjuje samog sebe".  

- Čemu Francuzi mogu da se nadaju od ovog četvrtvog premijera pete vlade za sedam godina? Ništa – Marin Le Pen i put ka promenama počinje 9. juna, aludirajući na evropske izbore.

Baš će pripremanje za ovih izbora biti jedan od najtežih izazova koji stoje pred Atalom, u situaciji kada je krajnja desnica vodi u ispitivanjima javnog mnjenja pred glasanje za novi saziv Evropskog parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo