STOLTENBERG PLAŠI AMERIKANCE: Rusija planira da ospori i oslabi uticaj SAD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

31. 01. 2024. u 20:15

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji se nalazi u poseti SAD, pokušava da ubedi političare i javnost da nastave da pružaju vojnu pomoć Ukrajini i plaši sagovornike navodnim „planovima Rusije da ospori i oslabi uticaj Amerike“.

СТОЛТЕНБЕРГ ПЛАШИ АМЕРИКАНЦЕ: Русија планира да оспори и ослаби утицај САД

Foto: Profimedia

-Danas naše vrednosti zlonamerno napadaju spoljne sile koje pokušavaju da ih potkopaju. One su pretnja našem slobodnom svetu, otvoreno osporavaju američki uticaj. One pokušavaju da promene globalna pravila koja osiguravaju našu zajedničku bezbednost. Živimo u opasnim vremenima, rekao je Stoltenberg tokom obraćanja na forumu u Vašingtonu.

On tvrdi da Kina „razvija i modernizuje svoje naoružanje bez ikakve transparentnosti ili ograničenja“, a takođe je optužio Peking za „nepoštenu trgovinsku politiku“ i napade na susede, kao i „želju da dominira u Južnom kineskom moru“.

-Dok je Kina najozbiljnija pretnja u dugoročnoj perspektivi, Rusija je trenutno najhitnija od njih, dodao je Stoltenberg.

Takođe, on smatra da Rusija „teži da obnovi sfere svog uticaja i da izgradi alternativni svetski poredak u kojem je moć SAD oslabljena, a NATO razjedinjen“.

-Kina, Rusija, Iran i Severna Koreja se sve više udružuju, zajedno izbegavaju sankcije i pritisak, slabe svetski finansijski sistem koji se zasniva na američkom dolaru. U ova opasna vremena treba zajedno da se suprotstavimo svakom režimu koji želi da nas oslabi, poručio je Stoltenberg.

Ranije je šef Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer priznao da su novi odbrambeni planovi Alijanse, koji su usvojeni na poslednjem samitu bloka prošlog leta u Vilnjnusu, napravljeni prvenstveno za slučaj sukoba sa Rusijom.

Moskva je više puta poručila da nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po njene interese.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!