PAKET MERA ZA POLJOPRIVREDNIKE, BARIKADE NISU UKLONJENE: Francuski premijer Atal pokušao da smiri strasti

Ceo paket mera s okalšicama doneo je francuski premijer Gabrijel Atal poljoprivrednicima koji su nestrpljivo očekivali poteze vlasti. Prve reakcije su oprečne.

ПАКЕТ МЕРА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ, БАРИКАДЕ НИСУ УКЛОЊЕНЕ: Француски премијер Атал покушао да смири страсти

Foto: Tanjug/AP

Među merama je najavljeno drastično pojednostavljivanje proceduera i ukidanje normi koje nemaju smisla. Atal je naveo da će predstojeći period do Sajma poljoprivrede biti "mesec pojednostavljivanja" gde će se, u dogovru s prefekturama, preispitati svaka norma pojedinačno.  

Odmah je najavio deset urgentnih mera, kojima je prepolovljen rok za različite administrativne procedure. Najavio je i da će famoznih 14 pravila za podizanje ograda, što je bio simbol apsurda, biti svedena u jedno. Obećao je i smanjen broj kontrola koje bi trebalo da se vrše samo jednom godišnje. Rekao je da će se vlast obračunati s kontradiktornostima u aktima, da će prestati pritisak na poljoprivrednike i da će se reagovati naširoko, od plata, preko olakšanja birokratije.

- Poljoprivrednici imaju više utisak da ih država kontroliše, nego da ih prati u obavljanju posla – kazao je Atal i istakao da ne treba da vode veliku papirologiju pred ekranima, već da vreme provode u polju.

Obećao je i isplatu zaostale pomoći, pokrivanje veterinarskih usluga u visini od 90 odsto u odnosu na 80 do sada, udvostručiće se i fond za pomoć poljoprivrednicima u Bretanji koji su pretrpeli štetu od nevremena, a obećani su i pomoć vinogradarima, kao i dodatnih 50 miliona evra za biokulture.

Biće ukinuto i najavljeno povećanje taksi za naftu, dok će poljoprivrednicima već sledećeg meseca biti isplaćeno pedeset odsto potraživanja, odnosno ukupno 215 miliona evra. Atal je istakao da ne želi da ostavi poljoprivredu na udaru nelojalne konkurencije, ali i priznao da to nije lako.

- Evropa je naša najbolja zaštita, ali moramo da ostanemo odlučni u odbrani francuskog poljoprivrednog suvereniteta – kazao je Atal i podsetio da zemlja iz evropskih fondova dobija 9 milijardi evra godišnje.

Najavio je i da će predsednik Emanuel Makron već sledeće sedmice u Briselu insistirati na pojednostavljivanju zajedničke evropske poljoprivredne politike. Takođe je poručio da se zvanični Pariz odlučno protivi potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Argentinom, Brazilom, Paragvajem i Urugvajem, što je takođe bila kost u grlu francuskih ratara.

Atal je istakao i da poljoprivreda nije u koliziji s biodiverzitetom i borbom za ekologiju. Takođe je obećao kontrole i sankcije u vezi s dogovorima o visini marže trgovinskih lanaca i istakao da će već biti izrečene tri teške finansijske kazne.

- Treba dati primer. Ruka nam neće zadrhtati. Odlučnost je potpuna – kazao je francuski premijer.

Prethodno je razgovarao sa predstavnicima poljoprivrednih sindikata i pozvao na dijalog.

- Postoji zdrava ljutnja, ali nasilje nije prihvatljivo – poručio je Atal.

Saopštio je da je država odlučila da stavi poljoprivredu "iznad svega".

- Ovo je važan dan za Francusku – rekao je Atal, dok mu je govor bio naslonjen na balu sena u jednoj farmi na jugozapadu zemlje.

Odao je priznanje ljudima koji ustaju rano i hrane naciju.

- Došao sam zato što znam da više ne možete da čekate. Čuli smo dobro vaše zahteve i razumeli smo vas – istakao je mladi premijer kome je ovo prvi veliki ispit od kako je nedavno preuzeo funkciju.

Najavio je da neće biti povratka na staro i da se otvara novo poglavlje. Saopštio je viziju državnog vrha prema poljoprivredi u situaciji kada se s jedne strane traži kvalitet, a s druge niske cene, s jedne suverenost, a s druge evropsko zajedništvo.

- Ne želimo da zavisimo od drugih za našu hranu – ustao je Atal u zaštitu francuskog poljoprivrednog identiteta. - Bez naših poljoprivrednika ne bi bilo ni Francuske.

Takođe je pozvao građane da, kada mogu, kupuju domaće proizvode.

- Državne menze u kojima nema francuske piletine nemaju smisla – kazao je Atal i obećao da će država biti primer kada je reč o nabavci.

Zaključio je da vlast želi da zemljoradnicima pojednostavi posao i omogući im da "prodišu", da mogu da proizvode zdravu hranu i da istovremeno žive od svoga rada.

Prve reakcije poljoprivrednika bile su oprečne. Neki su isticali da je reč o "malim merama", traživši suštinsku izmenu zakona i odnosa prema poljoprivrednicima. U Aženu su odmah posle govora počeli ponovo da postavljaju barikade. Drugi smatraju da je ovo dobar početak za konačni dogovor i prestanak protesta. Zajedničku odluku sindikati treba da donesu tokom večeri.

Pobunjeni poljoprivrednici su prethodno ispostavili vlastima spisak od čak 110 tačaka, čiju su primenu tražili da bi se prekinuo štrajk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)