OGLASILA SE MOSKVA: Rusi priznali pravo stanje odnosa između Rusije i Francuske

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

26. 01. 2024. u 19:02

ODNOSI Rusije i Francuske su u dubokoj krizi, ali Moskva je otvorena za dijalog sa Parizom kada je reč o Ukrajini i drugim pitanjima uz uzimanje u obzir interesa Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

ОГЛАСИЛА СЕ МОСКВА: Руси признали право стање односа између Русије и Француске

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Kako se navodi, francuske vlasti zauzimaju otvoreno neprijateljsku poziciju prema Rusiji. Francuska strana je, rukovodeći se idejom o strateškom porazu Rusije, nanela štetu odnosima dve zemlje.

- Očigledno je da se odnosi između Rusije i Francuske nalaze u dubokoj krizi i to ne zbog Rusije. Pariz je zamrznuo mehanizme dijaloga. Spremni smo da se odazovemo na sve održive i konstruktivne inicijative kako po pitanju Ukrajine, uz uzimanje u obzir političko-pravnih realija, tako i kada je reč o svetskim i regionalnim problemima - navodi se u saopštenju.

Rusija je spremna na dijalog, ali glavni kriterijum Moskve je bio i ostaje poštovanje njenih ključnih interesa, postojanje garancija da će to biti ispunjeno.

U Moskvi ne gaje iluzije da bi novi ministar spoljnih poslova mogao da preokrene igru i ide protiv EU i NATO, tj. protiv Vašingtona.

Namera država Afrike da steknu suverenitet ne može se zaustaviti a pokušaji Zapada da u tom procesu vide "ruku Moskve", kako to često čine u Francuskoj, su besmisleni, ističe se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije i dodaje da Rusija ne krije da pomaže afričkim državama u različitim sferama.

Podsetimo, pre nekoliko dana Francuska je odbacila zahtev Rusije da bude održana sednica Saveta bezbednosti UN povodom pada aviona Il-76 u kojem su se nalazili ukrajinski zarobljenici.

Pre toga, francuski predsednik Emanuel Makron je izjavio da će Pariz nastaviti da isporučuje oružje Ukrajini i da će Evropljani i Francuzi morati da donesu nove odluke kako bi sprečili pobedu Rusije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE -  Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŽENA AUTOMOBILOM SLETELA U REKU, DETE OSTALO ZAROBLJENO NA ZADNJEM SEDIŠTU: Malenoj, nažalost, nije bilo spasa