BRITANIJA PRAVI SVOJU “ARMATU”? Čelindžer 3 - novi tenk ili modifikacija prethodnika i put ka robotizovanoj platformi

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 01. 2024. u 19:20

NA društvenim mrežama posle duge tišine, ali konstatne priče osvanule su prve slike britanskog tenka Čelindžer 3 koji je još 2021. godine najvljen pompezno kao tenk budućnosti i naslednik Čelindžera 2.

БРИТАНИЈА ПРАВИ СВОЈУ “АРМАТУ”? Челинџер 3 - нови тенк или модификација претходника и пут ка роботизованој платформи

Foto MoD UK

Na prvi pogled i nema neke razlike između tenka Čelindžer, Čelindžer 2 i Čelindžer 3.

Nekadašnji ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas je 7, maja 2021. zvanično saopštio da će vojska Velike Britanije u bliskoj budućnosti dobiti najsmrtonosniji tenk u Evropi čija proizvodnja počinje uskoro. Projekat je kako je tada bilo saopšteno bio vredan 800 miliona funit, a proizvođač je britansko – nemačka kompanija Rheinmetall BAE Sistems Land (RBSL) u Telfordu.

Kako je tada bilo saopšteno ugovorom je bilo predviđeno otvaranje 200 radnih mesta u mešovitoj kompaniji Rheinmetall BAE Sistems Land (RBSL) i to za 130 inžinjera i 70 tehničara, sa opcijom otvaranja dodatnih još 450 radnih mesta za izradu novih 148 tenkova? Takođe ugovor o proizvodnji predviđa i širi lanac snabdevanja raznih privatnih firmi koje bi bile uključene u ovaj program iz Glazgova, Njukasla….

Čelindžer 3 zamišljen je zapravo ne kao novi tenk iako je to tako bilo predstavljeno, nego zapravo nadogradnja tenka Čelindžer 2 koji je nadaleko bio hvaljen a onda izgoreo u Zaporoškoj ofanzivi od juna do decembra 2023.

Ono po čemu ovaj tenk treba da se razlikuje od svog prethodnika Čelindžera 2 i njegov dede Čelindžera iz 1988. godine je kompletna digitalizacija, nova poboljšanja i novo naoružanje koje će pomoći da tenk bude garant odvraćanja.

Cena je kasnije sa 800 miliona funti porasla na 1,11 milijardi funti, a zapravo saznalo se da nikakvi novi tenkovi neće biti proizvedeni, nego da se radi o konverziji, odnosno nadogradnji tenka i to 148 Čelindžera 2 u verziju Čelindžer 3.

Ono što se zna jeste da će tenk Čelindžer 3 biti kao što smo rekli potpuno digitalizovan za sva četiri člana posade: komandira, nišandžiju, punioca i vozača. Maksimalna težina tenka biće 68 tona što je više za 1 tonu od verzije Čelindžer 2.

Poboljšanja se odonose na nove nišanske sprave za komandira i nišanske sprave dugog dometa sa automatskim praćenjem cilja za nišandžiju, koji mu omogućava pretraživanje i otkrivanje neprijateljskih tenkova u dnevnim i noćnim režimima rada. Na tenku će ostati i otvorena arhitektura u unutrašnjosti kako bi se tenk nadogradio u daljoj budućnosti i put ka potpuno robotizovanoj platformi.

Tenk Čelindžer 3 imaće glatki top Rheinmetall oznake L55A1 kalibra 120 mm. Kako je predviđemo iz topa je moguće ispaljivati široki spektar granata novije generacije. Kako se navodi nova termovizija i Sistem za upravljanje vatrom omogućiće da tenk Čelindžer 3 poveća preciznost i ubojitost.

Predviđena je takođe opcija i veđeg kalibra da tenk ima mogućnost ugradnje i Rheinmetall topa L51 kalibra 130 mm koji može, kako se tvrdi, da probije više od 1 m debljine oklopa izrađenog od valjanog kompozitnog oklopa RHA (Rolled Homogeneous Amour). Takođe za tenk će biti napravljena nova tenkovska municija velike brzine i povećanog dometa.

U tenk će biti ugrađena elektornika francuske kompanije Tales koja će omogućiti posadi podatke bez presedana koji nisu viđeni do sada u tenkovskoj borbi.

Kako je tada saopštio zamenik načelnika Generalštaba, general-pukovnik Kris Tikel rekao je da će tenk biti potpuno digitalizovan sa sposobnošću integracije svih informacija koje stižu sa svih strana.

Britanci smatraju da kupola tenka Čelindžer više neće biti najslabija tačka. Tenk će biti opremljen sistemom laserskog upozorenja, aktivnim sistemom zaštite, slojevitom zaštitom koji će mu omogućiti da otkriva, identifikuje i uništava pretnje.

Kako Britanci predviđaju tenk će proči i kroz proces elektromagnetnog testiranja kako bi se obezbedilo žestoko preživljavanje na bojnom polju.

Tenk će dobiti snažniji motor sa poboljšanim sistemom hlađenja. Maksimalna brzina tenka po neravnom terenu biće 60 kilometara na čas. Tenk će imati hidropneumatski sistem stabilizacije treće generacije koji će omogućiti preciznost u gađanju.

Kako je saopšteno tenk će ući u punu operativnu upotrebu vojske Velike Britanije 2030 godine, a prvi primerci u jednice trebali bi da stignu već 2027.

Kao je saopštilo Ministarstvo odbrane, vojska Velike Britanije biće operativnija, bolje zaštićena od napada potencijalnih protivnika, a sve se uklapa u koncept investicija u novu vojnu opremu koji je vredan 3 milijarde funti u narednih 10 godina sa čime će britanska vojska biti modernizovana, prilagodljiva ekspediciona borbena snaga u borbenim dejstvima i izazovima koji se pred vojsku postavljaju.

Za razliku od Velike Britanije Rusija je još daleke 2014 promovisala novu generaciju tenkova tipa Armata T -14. U konstrukciji tenka primenjena su najnovija tehnička i tehnološka dostignuća oklopne zaštite sa novim modelom kombinovanog višeslojnog, razmaknutog i modularnog oklopa (nova vrsta čelika, keramičke legure i kompoziti), što doprinosi da masa vozila bude oko 50 tona Armata ima novi top 2A-82-1M kalibra 125 mm (L/48) i povećan borbeni komplet sa 45 granata, od kojih su 32 u automatu za punjenje, a 17 u zadnjoj niši kupole.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)