CNN IZNEO TEŠKE OPTUŽBE: Najmanje 16 grobalja u Gazi oskrnavile su pripadnici ovih snaga

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

20. 01. 2024. u 14:55

IZRAELSKA vojska oskrnavila je najmanje 16 grobalja u svojoj kopnenoj ofanzivi na Gazu, uništavajući nadgrobne spomenike, a u nekim slučajevima, otkopavani su i posmrtni ostaci, otkriva CNN.

ЦНН ИЗНЕО ТЕШКЕ ОПТУЖБЕ: Најмање 16 гробаља у Гази оскрнавиле су припадници ових снага

FOTO: Tanjug/AP

U Kan Junisu, na jugu Pojasa Gaze, izraelske snage uništile su jedno groblje, uklanjajući posmrtne ostatke u okviru, kako su za CNN rekli predsgtavnici izraelske vojske (IDF), potrage za ostacima talaca koje je Hamas zarobio tokom napada 7. oktobra.

IDF nije dala objašnjenje za uništavanje 16 grobalja, ali je istakla da njeni pripadnici ponekad "nemaju drugog izbora" osim da gađaju groblja koja, kako tvrde, Hamas koristi u vojne svrhe.

Dodatno, kako je saopšteno iz IDF, spasavanje talaca i pronalaženje i vraćanje njihovih tela predstavlja jednu od njenih ključnih misija u Gazi, zbog čega su, kako kažu, tela uklonjena iz nekih grobnica.

- Proces identifikacije talaca, koji se sprovodi na bezbednoj i alternativnoj lokaciji, obezbeđuje optimalne profesionalne uslove i poštovanje pokojnika - rekao je portparol IDF za CNN, dodajući da se tela za koja je utvrđeno da nisu taoci "vraćaju sa dostojanstvom i poštovanjem".

Sa druge strane, namerno uništavanje verskih objekata, kao što su groblja, krši međunarodno pravo, osim pod ograničenim okolnostima koje se odnose na to da to mesto postane vojni cilj, a pravni stručnjaci rekli su za CNN da bi dela Izraela mogla da budu okarakterisana kao ratni zločini.

Među oskrnavljenim grobljima, nalazi se i ono u naselju Šadžaji u gradu Gaza, na kome se, prema satelistkim snimcima, vidi prusustvo IDF od 10. decembra.

Ranije je IDF 18. decembra objavio nedatiranu fotografiju, kako su rekli, Hamasovog raketnog bacača na teritoriji groblja Šadžaja. 

Slična scena uništenja bila je vidljiva na groblju Bani Suheila, istočno od Kan Junisa, na čijim se satelitskim snimcima vide tragovi buldožera i izgradnje odbrambenih utvrđenja tokom najmanje dve nedelje krajem decembra i početkom januara ove godine.

Nadgrobni spomenici takođe su uništeni na groblju Al Faludža u naselju Džabalija, severno od grada Gaze, groblju Al-Tufa, istočno od grada Gaze, i groblju u naselju Šeik Idžlin u gradu Gazi.

Pored satelitskih i snimaka koji kruže društvenim mrežama, novinari CNN su svoje dokaze prikupili i ličnim prisustvom, kada je oklopni transporter koji ih je prevozio prošle nedelje prošao kroz groblje Nev Bureidž u Al-Bureidžu, palestinskom izbegličkom kampu u centralnoj Gazi.

Ostala groblja koja je CNN analizirao na satelitskim snimcima pokazala su malo ili nimalo znakova uništenja ili vojnih utvrđenja, među kojima su dva groblja na kojima su sahranjeni vojnici iz Prvog i Drugog svetskog rata, uključujući hrišćane i neke Jevreje.

Broj mrtvih u Gazi svakodnevno raste, a od početkla sukoba, u kome je prema podacima Ministarstva zdravlja enklave stradalo više od 24.000 Palestinaca, veliki broj mrtvih sahranjen je u masovnim grobnicama.

Izrael je saopštio da su 253 osobe uzete kao taoci tokom terorističkih napada Hamasa 7. oktobra i veruje da su 132 taoca i dalje nalazi u Gazi.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)