RAT U UKRAJINI: Jermak - VSU nema ljudstva i oružja; Palo jako utvrđenje kod Avdejevke, zauzeto selo kod Svatova (VIDEO/MAPA/FOTO)

Novosti online

20. 01. 2024. u 07:31 >> 01:00

RAT u Ukrajini ušao je u 696. dan. U velikom skladištu nafte u ruskom regionu Brjansk izbio je požar, koji je lokalizovan, pošto je vojska u tom području oborila ukrajinski dron. Ruska vojska je, s druge strane, više puta napala Nikopoljski okrug. Kremlj je saopštio da nema izgleda za obnovu sporazuma o crnomorskom žitu. Baltičke zemlje postigle sporazum o stvaranju "odbrambene linije" na granici sa Rusijom.

РАТ У УКРАЈИНИ: Јермак - ВСУ нема људства и оружја; Пало јако утврђење код Авдејевке, заузето село код Сватова (ВИДЕО/МАПА/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Ruska vojska je više puta napala Nikopoljski okrug u Ukrajini dronovima i artiljerijom, saopštio je zvanični Kijev, dok je u toku dana izvedeno više od 87 napada.

Hronika borbenih dejstava: Palo jako utvrđenje kod Avdejevke; Ruske snage zauzele selo na Svatovskom pravcu (MAPA/VIDEO)

Ukrajinski resursi su danas prijavili izolovane slučajeve operacija protivvazdušne odbrane u oblastima Odeskoj, Nikolajevskoj, Čerkaskoj i Hmeljnickoj. Očigledno, ruske trupe nisu izvršile masovni napad, već su se ograničile na ciljane udare po ciljevima u prednjoj i pozadinskoj oblasti.


Na Svatovskom pravcu, ruske trupe su oslobodile selo Krahmalnoje i nastavile da napreduju na Tabajevku.

Istovremeno, na pravcu Liman, Oružane snage Rusije su tokom višednevnih borbi neznatno poboljšale taktičku situaciju na severu Šumarije Serebrjanski.

Ilustracija telegram rybar


Nastavljaju se žestoke borbe za Avdejevku: ruske jedinice su uspostavile kontrolu nad važnim utvrđenim područjem „Carska Ohota“ i nastavile ofanzivu na južnom krilu.

Pojavile su se i informacije o oslobađanju turističkog naselja Skotovataia.

Jermak: VSU nema ljudstva i oružja

Ukrajinske snage na frontu žale se da nemaju dovoljno mogućnosti da napreduju zbog nedostatka ljudstva i naoružanja, izjavio je u intervjuu izdanju „Figaro“ šef kabineta ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog Andrej Jeremak.

Ilustracija telegram rybar

Oboren ukrajinski dron kod Smolenska

Ruska protivvazdušna odbrana uništila je ukrajinski dron iznad Smolenske oblasti u Rusiji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

-Oko 23.50 po moskovskom vremenu 20. januara, pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad dronom na objekte na ruskoj teritoriji je osujećen. Snage protivvazdušne odbrane uništile su ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Smolenske oblasti, navodi se u saopštenju Ministarstva, preneo je TASS.

Smolenska oblast se nalazi na krajnjem zapadu evropskog dela Rusije.

VSU granatirao selo u Kurskoj oblasti

Ukrajinske snage granatirale su naselje Višnjevo u Belovskom okrugu Kurske oblasti u Rusiji, naveo je danas guverner Roman Starovojt na svom Telegram kanalu i dodao da su u eksploziji razbijeni prozori u lokalnoj školi.

Foto Tanjug/AP

-Ukrajina je večeras granatirala naselje Višnjevo u Belovskom okrugu. Nijedan stanovnik nije povređen. U eksploziji su razbijeni prozori na fiskulturnim salama lokalne škole, napisao je Starovojt, preneo je TASS.

Guverner je obećao da će popravke započeti čim situacija to dozvoli.

Kurska oblast se nalazi nedaleko od granice sa Ukrajinom.

 

Oborena dva ukrajinska drona

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je večeras iznad Orlovske oblasti uništena ukrajinska bespilotna letelica.

Foto: ssb.gov.tr

Napad dronom na dva sela

Ukrajinske snage su dronom izvele napad na dva belgorodska sela.

 

Rusi opkolili Avdejevku sa 40.000 vojnika

Ruska vojska je samo na pravcu Avdejevke rasporedila više od 40 hiljada vojnika, saopštio je pres centar Tavričevskog pravca Oružanih snaga Ukrajine. Prema njihovoj tvrdnji, na liniji borbenog kontakta od Torecka u DNR do Kamenskog u Zaporoškoj oblasti, Oružane snage Rusije su koncentrisale više od 160 hiljada vojnika.

Foto Tanjug/AP

Oružane snage Ukrajine saopštile su i da širina linije fronta u oblasti Harkov, gde ruska vojska vodi ofanzivu u pravcu Kupjanska, dostiže 35 kilometara.

Nakon kratkog zatišja zbog teških vremenskih uslova, borbe na frontu su započele sa većom žestinom. Ukrajinski vojni analitičari u svojim izveštajima beleže pojačanu aktivnost Oružanih snaga Rusije na gotovo svim pravcima fronta.

Na primer, na Kupjanskom pravcu ruska vojska vodi aktivna vojna dejstva u oblasti jaruga Kruglaja i u Serebrjanskoj šumi. Međutim, ovde još nije bilo moguće postići značajan napredak. Slična situacija se primećuje kod Avdejevke i u oblasti Artjomovska, gde se sada uglavnom vode pozicione borbe. Ali u LNR, ruska armija je uspela da proširi front u oblasti Belogorovke za skoro 1,5 kilometara.


Džonson veruje da Tramp neće odbaciti Ukrajinu, ako bude izabran

Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je da Donald Tramp, ako bude izabran za predsednika Sjedinjenih Država ove godine, neće prestati da pruža pomoć Ukrajini.

- Pošto je shvatio, kao što sigurno jeste, da nema posla sa Putinom, mislim da postoje dobre šanse da se udvostruči i završi ono što je započeo, dajući im ono što im je potrebno da pobede - napisao je Džonson za Dejli mejl.

Bivši britanski premijer je podsetio da je Tramp 2014. godine, nakon ruske invazije bio jedan od prvih lidera koji je Ukrajincima obezbedio protivtenkovske raketne sisteme "javelin", koji su – zajedno sa britanskim NLAV – bili "toliko vredni za Ukrajince u bici za Kijev".

(Daily Mail)


Najvažnije iz novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije odbile su četiri napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 280 vojnika;

- Ruske snage odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine na području naselja Šumi u Belogorovki u DNR;
- Ruska vojska odbila je tokom prethodnog dana 10 napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 150 vojnika,
- Oružane snage Ukrajine izgubile su na donjeckom pravcu gotovo 320 vojnika, haubicu „msta-b “ i artiljerijsko oruđe D-20;
- Oružane snage Rusije uništile su ukrajinski radar „iris-t “ nemačke proizvodnje;
- Oružane snage Rusije odbile su dva napada ukrajinske vojske u oblasti Rovnopolja na južnodonjeckom pravcu i uništile ljudstvo protivnika u Konstantinovki u DNR;
- Oružane snage Rusije oborile su 20 ukrajinskih dronova, kao i jedan projektil višecevnog raketnog sistema „hajmars “,
- Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništilo jedinice Oružanih snaga Ukrajine na području Nesterjanke, Rabotina i Verbova.

Eksplozije u Herosnu i Zaporoškoj oblasti

Ruske snage izvele su raketne napade na deo Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, a tom prilikom uništeni su objekti infrastrukture, saopštio je šef lokalne administracije Jurij Malaško.

Istovremeno, predstavnik vojne administracije Hersonske oblasti takođe tvrdi da su eksplozije odjeknule i u delovima Hersona koji su pod kontrolom Kijeva, a da su mete takođe bili objekti infrastrukture.

Ni u jednom izveštaju nije precizirano o kojim tačno objektima je reč.

Raketni lanseri rešetiraju ukrajinske položaje

Jedinice ruskih raketnih lansera „tornado-S“ izvele su napad na privremene položaje ukrajinske vojske na kupjanskom pravcu i tom prilikom nanela gubitke i ljudstvu i vojnoj tehnici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, njihov položaj otkriven je uz pomoć dronova, nakon čega je izveden neočekivan napad.

Procena je da je ukrajinska vojska u tom napadu ostala bez 560 vojnika osam borbenih vozila, 26 automobila i osam jedinica artiljerije.

Neumoljivi Ka-52 – Svatovski pravac opustošen

Ruski jurišni helikopteri Ka-52 izveli su napad na položaje ukrajinske vojske na svatovsko-kremenskom pravcu i tom prilikom likvidirali ljudstvo i uništili ukrajinsku vojnu tehniku, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Piloti su iskoristili sve prednosti „aligatora“, leteli su na izuzetno niskim visinama i doleteli izuzetno blizu ukrajinskih položaja odakle su otvorili vatru. Nakon izvršenja zadatka su izvršili protvraketni manevar i vratili se u bazu.

Rusi ušli u Avdijivku?

Ruske trupe uspele su prema nezvaničnim informacijama da probiju ukrajinsku odbranu i prodru u opkoljenu Avdijivku!

Pojedini ukrajinski kanali na Telegramu upozoravaju da se situacija u strateški ključnom gradu u Donjeckoj oblasti u prethodna 24 sata značajno pogoršala za Kijev.

Kanal DipStejt navodi da je situacija na jugu grada izmakla kontroli i da su se ruske jurišne grupe probile duž Soborne ulice u sam grad.

- Ruska vojska je još tamo i pokušava da učvrsti svoje položaje - navodi kanal.

Zelenski pozvao Trampa da poseti Kijev ako može da zaustavi rat za 24 sata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da poseti Kijev, ali pod uslovom da Tramp može da zaustavi rat sa Rusijom u roku od 24 sata, kao što je svojevremeno obećao.

Zelenski je u intervjuu za britanski kanal Čenel 4 Njuz rekao da Tramp može da poseti Kijev ako može da zaustavi rat za 24 sata, dodajući da želi da sazna kakvu formulu za okončanje rata ima bivši američki predsednik, prenosi Politiko.

Ruska PVO uništila ukrajinski dron iznad Brjanske oblasti

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su jutros ukrajinski dron iznad teritorije Brjanske oblasti u Rusiji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Načelnik Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz napisao je na Telegramu da nije bilo povređenih niti štete.

Operativne i hitne službe stigle su na lice mesta, naveo je Bogomaz, prenosi RIA Novosti.

Hoće li Zapad istrajati sa isporukama oružja

Ukrajina nakon neuspele letnje kontraofanzive menja taktiku i prelazi na aktivnu odbranu u 2024. godini, a Zapad ne očekuje novu ofanzivu Kijeva pre 2025. godine, piše izdanje „Fajnenšel tajms“, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika.

„Zapadni zvaničnik je izjavio da strategija ‘aktivne odbrane’ predviđa zadržavanje odbrambenih linija, ali i istraživanje slabih tačaka kako bi se iskoristile zajedno sa napadima dugog dometa, što bi omogućilo Ukrajini da ‘uveća svoje snage’ ove godine i pripremi se za 2025. godinu kada bi kontraofanziva imala više šanse“, navodi se u članku „Aktivna odbrana: kako Ukrajina planira da preživi u 2024. godini“.

Istovremeno, „Fajnenšel tajms“ ističe da je glavni faktor koji može da odredi sudbinu Ukrajine nedefinisanost oko vojne pomoći Zapada, uključujući municiju.

Navodi se da najveću zabrinutost izazivaju SAD, gde Kongres do sada nije uspeo da odobri zahtev Bele kuće o pomoći Ukrajini.

„Ostaju otvorena pitanja o odlučnosti Zapada, kao i o tome da li on može i hoće li nastaviti da podržava Ukrajinu i u kojoj meri“, dodaje list.

Izdanje takođe ističe da čak iako Kongres odobri dostavljanje pomoći Kijevu, Vašington teško da može da „ponudi veliki skok u mogućostima i tehnologijama“, koji bi omogućio Ukrajini da „odlučno povrati prednost u 2024. godini“.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!